V Občini Razkrižje obeležili svetovni dan turizma

Občina Razkrižje je k akciji pristopila v sodelovanju s Turistično narodopisnim društvom Razkrižje in nekaterimi lokalnimi ponudniki

Prlekija-on.net, sreda, 28. september 2016 ob 16:56
Svetovni dan turizma na Razkrižju

Svetovni dan turizma na Razkrižju

27. september je vsako leto namenjen ozaveščanju o izjemnem pomenu turizma za svet. Namen svetovnega dneva turizma je okrepiti zavest, da je turizem ključnega pomena za mednarodno skupnost. Želi poudariti njegov vpliv na družbene, kulturne, politične, okoljske in gospodarske razmere po vsem svetu.

V letu 2016 so ga na pobudo Turistične zveze Slovenije praznovali tudi v Občini Razkrižje in sicer na temo: TURIZEM ZA VSE s spodbujanjem univerzalne dostopnosti, pri čemer je še zlasti ZELENI TURIZEM tisti, ki ponuja največ možnosti za razmah tako turizma kot celotne družbe.

Ob svetovnem dnevu turizma, v torek 27. septembra, ob 17. uri, so v celotni Sloveniji s simboličnim dejanjem odprli 50 zelenih oken, s čimer so poudarili posebnosti posameznih krajev.

Občina Razkrižje je k akciji pristopila v sodelovanju s Turistično narodopisnim društvom Razkrižje in nekaterimi lokalnimi ponudniki. Zbrali so se na sadjarsko-vinogradniški kmetiji Žižek na Šafarskem, kjer so zgradili pravo zemljanko, namenjeno bivanju sodobnega gosta.

Uvodoma so si ogledali promocijski spot, v katerem je predstavljena celotna turistična ponudba Občine Razkrižje. Nato so opravili otvoritev zelenega okna, katerega so izvedli župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, lastnik zemljanke, Mirko Žižek, otvoritvi pa se je simbolično pridružil pračlovek iz bližnje prazgodovinske naselbine Gradišče na Šafarskem. Za dobro vzdušje so z ubranim petjem poskrbeli bratje Zanjkovič: Aleš, Blaž in Marijan, ob glasbeni spremljavi harmonikarja Slavka Trstenjaka. Po opravljeni slovesnosti so se odpravili na ogled notranjosti zemljanke.

Nato so se podali še na teren po bližnji okolici. Ogledali so si del že večkrat nagrajene tematske poti kulturne in naravne dediščine Razkriški kot:
  • prikaz življenja izpred 5500 let v prazgodovinski naselbini Gradišče na Šafarskem,
  • se podali v ulico muzejev ter si ogledali čevljarski in dimnikarski muzej, prikaz dejavnosti kopanja studencev, staro mlatilnico ter na koncu še žganjekuho na star način,
  • članice Turistično narodopisnega društva Razkrižje so jih pogostile z razkriškimi mlinci in Vinom vinske kraljice Martine XVIII., katero pridelujejo prostovoljci, člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje.
Mnogi ljudje, tudi domačini, so bili pozitivno presenečeni nad predstavljenim ter zavzetostjo in vloženim trudom mnogih ljudi, ki skrbijo za turistično ponudbo naših krajev.