Razstava sadja in izdelkov iz sadja

Člani Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče so uživali v sadovih svojega dela

Jože Žerdin, torek, 8. november 2016 ob 08:34
Razstava sadja in izdelkov iz sadja

Razstava sadja in izdelkov iz sadja

Vinogradniško sadjarsko društvo Turnišče se je odločilo in v dvorani občinske stavbe v Turnišču pripravilo dvodnevno razstavo na temo sadje in izdelki iz sadja. Namen razstave je bil, da bi ljudje še bolj spoznali sadje, ki je zdravo za prehrano. Žal so člani društva, ki se ukvarjajo z ljubiteljskim sadjarstvom letos bili prikrajšani pri svojem pridelku sadja v svojih sadovnjakih, kajti zaradi spomladanske pozebe je bilo letos nekoliko manj sadja, kot pred leti.

V turniški občini ponekod še vedno rastejo veliko debelna sadna drevesa jablan, katera se ne škropijo, ampak rastejo na bio način in taka se tudi uživajo. Da pa bi v turniški občini v prihodnje pridelali še več jabolk za domače potrebe, se vključujejo tudi učenci osnovne šole Turnišče. O pomenu in namenu razstave na temo sadje in izdelki iz sadja, so na otvoritvi zbranim sadjarjem in ostalim obiskovalcem spregovorili predsednik Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče Borut Horvat, županja občine Turnišče mag. Vesna Jerala Zver in član društva Anton Sep.

Tokrat so sadjarji na ogled postavili osem različnih sort jabolk in dve sorti hrušk, ki so značilne za pridelovanje na območju občine Turnišče. Vsak obiskovalec, ki si je ogledal razstavo sadja je le-to tudi poskusil. Ob tej priložnosti pa so sadjarsko razstavo še obogatili učenci Osnovne šole Turnišče, ki so predstavili projekt visokodebelne jablane v občini Turnišče, katero so tudi popisali, z naslovom »Jablane naših dedkov in babic«. 14 članic Društva kmetic turniške občine pa je razstavo sadja obogatilo še s svojimi kulinaričnimi dobrotami. Članice društva so razstavile 22 vrst peciva in drugih izdelkov iz jabolk ter drugega sadja, po receptih naših babic. Ob ogledu izdelkov iz sadja so obiskovalci jedi tudi poskusili. Članica Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče Marija Litrop pa se je predstavila z domačo marmelado iz domačega sadja. Člani Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče so razstavo obogatili še s pokušnjo z lastnim društvenim sokom iz domače jurke. Kar 110 litrov okusnega domačega soka bodo namenili za različne društvene prireditve.

Tako so člani društva in ostali obiskovalci na razstavi spoznali sadje in kaj vse se da iz sadja pridelati za zdrav način življenja. Sicer pa so na razstavi sadja v Turnišču bile v ospredju misli, da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.


Več v Kultura in izobraževanje