Na Martinovanju super razstava »Jedi iz ajde«

Po Koroškem, po Kranjskem in v Pomurju spet ajda zori…

Filip Matko Ficko, sreda, 9. november 2016 ob 08:46
Marija Fras je bila strokovni vodja

Marija Fras je bila strokovni vodja

Z velikim veseljem so si lahko obiskovalci na Kapelskem Vrhu nad Radenci zapeli tisto znano ljudsko pesem: »Po Koroškem, po Kranjskem (pa tudi v Pomurju) že ajda zori«, kajti v okviru 8. tradicionalnega Martinovanja 5. novembra je bila v prostorih Vinogradniškega doma na Kapeli na ogled izredno zanimiva kulinarična razstava z naslovom »Jedi iz ajde«. Že precej dni pred razstavo se je nanjo vneto z veliko mero odgovornosti in zavzetosti pripravljalo kar 22 gospodinj pod strokovnim vodstvom izkušene Marije Fras, ki je doslej napisala in izdala že deset knjig z različnimi kuharskimi recepti. Strokovnjakinja za kuho je prepričana, da ajda v kuhinji ponovno dobiva svojo veljavo, kot jo je imela nekoč, kajti zadnja leta se vedno več kmetovalcev v Pomurju (na levem in desnem bregu reke Mure), kot nekoč, ponovno odloča saditi to rastlino, ki jo prištevajo k žitom, čeprav botanično ne sodi med trave, a jo kuharji uvrščajo kot tovrstno v prehrano.

Bile so zraven: Terezija Arnold, Barbara Belak, Lojzka Belak, Slavica Divjak, Zalika Domanjko, Marija Fajfar, Janja Fekonja, Branka Fras, Klara Fras, Simona Karba, Marija Koren, Lojzka Lepoša, Blanka Lukovnjak, Urška Lukovnjak, Cvetka Marinič, Slavica Misja, Irena Mlinarič, Anica Močnik, Suzana Sep, Helena Šic, Stanka Tkalec in Cvetka Vrzel, ki so pripravile številnemu občinstvu na ogled in v presojo raznorazne jedi iz ajde.

Pripravile so različne juhe (čista ajdova juha, ajdova juha s smetano, ajdova mesna juha) ter ajdove rezance; nadalje enolončnice (dušena kaša kot priloga, dušena kaša z dodano zelenjavo ali mesom; dušena kaša z orehi), kašo kot samostojno jed s solato; ajdove solate z zelenjavo ali z mesom; koline (klobase): bele z ajdovo kašo ali pa krvavice z ajdovo kašo; h klobasam ajdov kruh; pečenega piščanca na ajdovi kaši; niso pa manjkali niti ajdovi žganci na različne načine, kot tudi ne ajdovi štruklji z orehi in skuto ter ajdova pita.

Za sladice so bili pripravljeni ajdovi krapci (s kvasom in skuto; s skuto; s skuto in svežo repo); ajdove pogače: zlivanke ter palačinke s skuto, orehi, medom ali marmelado; ajdova pogača s tramincem; ajdove rolade; ajdove rezine; retaš (zavitek) z ajdovo kašo; dvoplastna ajdova pogača s skuto in svežo repo; ajdov šarkelj in ajdove torte ter drobno pecivo. Kot posebno zanimivost pa naj zapišemo, da je za to priložnost Marija Fras pripravila prvič celo ajdovo pico.

Ob zaključku zapisa je treba izreči vso pohvalo gospodinjam s Kapelskega Vrha, da so pripravile izredno zanimivo razstavo in to v okviru letošnjega Martinovanja. Tako so se nehote (ali hote ?) »približale« sporočilu znane ljudske bajke o Kurentu in vesoljnem potopu, ko je pred besnečim vodovjem rešeni možakar Kurentu obljubil zase in za svoje potomce, da bodo vedno ljubili in uživali dvoje posvečenih rastlin: ajdo in vinsko trto ! Bajka nam nadalje pravi, da so se sinovi rešenega moža razselili po Kranjskem in da še zdaj večinoma žive od ajde in častijo vino. So morda ti potomci tudi na Kapelskem vrhu ?


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje