Mirjana Šernek se je predstavila s pesniško zbirko Zate

Na dogodku v organizaciji Splošne knjižnice Ljutomer in Lions kluba Ljutomer se je predstavila slepa pesnica, Mirjana Šernek s pesniško zbirko Zate

Prlekija-on.net, četrtek, 10. november 2016 ob 10:58
Pesniško-glasbeni večer z Mirjano Šernek

Pesniško-glasbeni večer z Mirjano Šernek

V sredo, 9. novembra, je v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer, potekal pesniško-glasbeni večer v organizaciji Splošne knjižnice in Lions kluba Ljutomer, kjer se je predstavila slepa pesnica, Mirjana Šernek s pesniško zbirko Zate.

V uvodu je vse zbrane pozdravila direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani, ki je povedala, da so ponovno združili moči z Lions klubom Ljutomer in že drugo leto gostijo slepega pesnika, kajti tudi namen lionizma je pomagati ranljivim skupinam in s tem slepim in slabovidnim.

Mirjana Šernek je ob branju svojih pesmi iz pesniškega prvenca z naslovom Zate, predstavila tudi svojo življenjsko zgodbo od otroštva do današnjih dni. Rodila se je v Srbiji v bližini bolgarsko-romunske meje, kjer je svoje otroštvo preživela v krogu družine na vasi. Pri enajstih letih je zaradi bolezni izgubila vid, takrat se jim je življenje obrnilo na glavo, a so s pomočjo družine, prijateljev in ustreznih ustanov premagali to oviro. Pozneje se je s starši preselila v Slovenijo in danes je ponosna mati dveh odraslih otrok, njen mož Milan, ki ji vedno stoji ob strani pa je Ljutomerčan. Z družino, ki jo je na dogodku tudi spremljala, že vrsto let živi v kraju Šmarje-Sap.

O sebi je dejala še, da jo skozi življenje vodi pozitivna energija in veselje do življenja. "Rada imam naravo in živali, izpolnjuje me poezija in glasba, kateri se prepletata v meni ter mi dajeta smisel in energijo." Prve verze je napisala še kot najstnica, a še takrat ni imela prave inspiracije za pisanje, slednje je prišlo pozneje, ko je svoja čustva "zlivala" na papir, lani pa je tako izdala svojo prvo pesniško zbirko, kjer so zbrane različne pesmi o ljubezni, smehu, dobroti, ...

V programu so sodelovale tudi članice Bralnega kluba Splošne knjižnice Ljutomer. Njene pesmi so recitirale Pavla Hajnal, Mira Azzeh, Milena Milič, Majda Kodba in Matilda Slavič, ki je ob tem tudi zapela. Pesmi je recitiral še Franci Zorko, ki je v Ljutomer prišel z družino Šernek.

Ker Mirjana tudi rada poje, je zaključek dogodka bil obarvan z glasbo. Zapela je nekaj slovenskih zimzelenih in nekaj skladb iz bivše Jugoslavije.

Ob koncu je spregovorila še predsednica Lions kluba Ljutomer, Breda Žunič, ki je med drugim povedala: "začutili smo to neizmerno voljo, voljo do življenja, do vsega lepega. Videli in slišali smo to skozi vse vaše pesmi, od koder veje optimizem."


Več v Kultura in izobraževanje