Patrik iz Osluševcev: Čeprav sem slovenski domoljub, me je tujina zasvojila

24-letni Patrik Bratuša je z nami spregovoril o življenju v ZDA in Avstraliji

Teja Trstenjak, sobota, 3. december 2016 ob 15:29
24-letni Patrik Bratuša prihaja iz Osluševcev (ali kot je povedal sam – »iz zadnjega kraja Prlekije«) in je po poklicu diplomirani inženir prometa. Trenutno je na delovnih počitnicah v Avstraliji, pred tem pa je 3 mesece preživel v ZDA. Ker je pri nas trenutno mrzlo, v Avstraliji pa vroče, vas vabim, da se skozi intervju naužijete sonca. Patrik je namreč spregovoril o življenju v ZDA in v Avstraliji.

Zakaj odločitev, da greš v tujino in zakaj ZDA?
Sem velik navdušenec nad potovanji in že pred lanskim diplomiranjem sem se odločil, da bi rad videl še nekaj sveta preden se zaposlim v Sloveniji. Odločil sem se prijaviti na program Poletno delo v ZDA z namenom, da si bom ob sprotnem delu zaslužil za potovanja, izboljšal znanje angleškega jezika, spoznal nove ljudi… To so bila moja pričakovanja in Amerika je kot nalašč za vse omenjeno, še posebej če si želiš obiskati velikanska mesta ali pa čudovite naravne danosti.

Kako je potekala pot od odločitve do začetka dela tam?
Najpomembnejša je seveda odločitev, še posebej če imaš status študenta zadnje leto, ki je pogoj. Birokracije je res ogromno, ampak se iz vsega tega tudi naučiš nove stvari. Tudi s prestopanji na letališčih (bilo jih je precej) sem se srečal prvič, saj sem pred tem letel samo enkrat v London. Gre za precejšen finančni zalogaj, saj sva ob prihodu v »obljubljeno deželo« imela tam že vse urejeno (delovna viza, služba, nastanitev,…). To ti ob pomoči slovenske potovalne agencije STA zagotovi ameriška organizacija CCUSA, kar pa je seveda treba plačati v naprej. Vključno z letalsko karto ta znesek hitro naraste na slabih 1.800€, vendar dobiš to povrnjeno nazaj že po dobrem mesecu dela.

Kaj si počel tam in kje točno si delal?
Delodajalec za katerega sem se sam odločil skupaj s še enim Slovencem iz Bele krajine je bil zabaviščni in vodni park v Kansas City-ju. Na izbiro smo imeli biti reševalec iz vode ali pa delati v strežbi, za kar sva se midva tudi odločila. Gre za ogromen park kjer je bilo 2.000 zaposlenih, od tega tudi 130 mednarodnih študentov med katerimi sva bila midva in imava zdaj prijatelje praktično iz celega sveta. Za primerjavo, v enem tednu sem opravil največ 65 ur, za kar sem zaslužil 628$ (to je 572€).

Kakšen je tvoj vtis o življenju v ZDA? Je veliko stereotipov, ki jih imamo o Američanih resničnih ali so zgolj to - stereotipi?
Z bivanjem v ZDA nisem imel nobenih težav, kot tudi ne z ameriško hrano, čeprav sem si raje sam kuhal. Na Ameriko me vežejo samo čudoviti spomini, glede stereotipov, ki jih imamo o njih pa se strinjam. Če povzamem, delal sem tri mesece, 18 dni pa potoval in v tem času sem se najbolj prepričal zakaj so ZDA najbogatejša država. Na vsakem koraku namreč vidiš, da je vse urejeno do potankosti. Kljub temu pa tam ne bi živel.

Kakšne so razlike med življenjem v ZDA in pri nas? Katere razlike so tebe najbolj presenetile?
V razmislek, v Sloveniji recimo jamramo, če je potrebno delati kakšen vikend, tam pa je to nekaj povsem običajnega. Glede na to, da so tam vsaj enkrat višje plače, niti ni življenje bistveno dražje od našega v Sloveniji, ampak seveda odvisno od področja. Hrana je dražja, saj napitnina in davek tam nista vključena v končno ceno. Najbolj me je presenetila debelost Američanov, kar niti ni čudno, saj so restavracije (s hitro hrano) za vsakim vogalom. So precej bolj prijazen narod od nas Evropejcev, temnopolti pa so tam žal še vedno zapostavljeni.

Kot si omenil si poleg dela tudi potoval. Kam te je zaneslo in kaj vse si doživel?
Po samem delu je prišel zaslužen čas potovanj, kar sem izkoristil za ogled Chicaga in Michigana, kjer sem si ogledal nogometni obračun med kar 105.000 gledalci. Med drugim sem obiskal tudi Atlanto, kjer so bile leta 1996 poletne olimpijske igre. Nekaj sem potoval sam, nekaj pa v družbi z Jožetom in skupaj sva si ogledala tudi tekmi ameriškega nogometa in bejzbola. Kot glasbena navdušenca sva na svoj račun prišla tudi ob koncertu ene najbolj priljubljenih rock skupin Guns N' Roses. Prepotoval sem še celotno Florido in bil na križarjenju po Bahamih.

Za ZDA je sledila odločitev, da greš v Avstralijo. Zakaj Avstralija?
Res je, že po dveh mesecih bivanja v ZDA sem se odločil, da bi rad s tem nadaljeval, torej delal v razviti državi, ki ti kasneje omogoča zanimiva potovanja in nova doživetja. Zato sem tri četrt zahtev za pridobitev Work and Holiday vize (veljavna je eno leto) uredil v ZDA, kar se je pač dalo. Preostalo pa sem uredil že v prvem tednu doma in v dveh tednih po prihodu domov sem imel vizo že v svojem žepu. Avstralija torej zato, ker je bila to ena od edinih možnih opcij in ker imamo zdaj tukaj poletje, medtem ko je v Sloveniji zimski čas.

Glede na to, da si tam komaj kakšen teden verjetno ne moreš dosti povedati, a vseeno. Kakšen je občutek na prvo žogo? Kje si nastanjen, kaj te je že navdušilo in kaj te je že mogoče razočaralo?
Hmm… v Avstraliji te težko kaj razočara, saj je vse tako sproščeno, ljudje prijazni, odlično podnebje, plače zelo visoke itd. Všeč mi je, da je tako zelo mednarodna država in se ne počutim kot tujec, saj tukaj živijo vsi narodi. Sprva sem bil nastanjen v mestu Brisbane (ima toliko prebivalcev kot celotna Slovenija), da sem uredil birokratske zadeve. Nato sem se preselil na podeželje zaradi službe, kjer po spletu okoliščin bivam v hiši skupaj s Slovencem.

V enem letu se lahko še veliko spremeni, ampak me vseeno zanima, če se v tem trenutku, ko gledaš naprej, želiš vrniti v Slovenijo ali je tvoja želja potovati dalje?
Zelo sem vesel odločitve, da sem šel v Ameriko, ker je bilo to najboljše preživeto poletje z življenjsko izkušnjo, ki je neprecenljiva. Čeprav sem slovenski domoljub, me je tujina zasvojila in si želim še več, zato sem zdaj v Avstraliji. Toda na Slovenijo imam zdaj popolnoma drugačen pogled! Čudovito se je zavedati v kako lepi in varni državici živimo, kjer je odlična hrana in več kot potujem, bolj jo cenim. Torej v Slovenijo se želim vrniti, ampak bi rad še prej izkoristil svojo mladost in do resne zaposlitve doma še videl nekaj preostalega sveta.

Da si boste lažje predstavljali Patrikova potovanja in doživetja si lahko ogledate spodnji video.


Več v Kultura in izobraževanje