Koledovanje v Ljutomeru

Na ta dan so koledniki obiskali domove in družine v Ljutomeru in okoliških vaseh

Prlekija-on.net, sreda, 28. december 2016 ob 15:35
Koledovanje v Ljutomeru

Koledovanje v Ljutomeru

Na praznik sv. Štefana, v ponedeljek, 26. decembra, je v župnijski cerkvi v Ljutomeru, pri vseh svetih mašah, potekal blagoslov vode in soli. Sv. Štefan je zavetnik kamnosekov, priprošnjik pri glavobolih in zaščitnik konj. Na Štefanovo oziroma na god prvega mučenca, zato v mnogih župnijah blagoslavljajo tudi konje.

Na ta dan so koledniki obiskali domove in družine v Ljutomeru in okoliških vaseh. Po vaseh so obiskali vsako hišo, v mestu pa samo tiste, ki so se predhodno prijavili. Voditelji kolednikov so se srečali že v torek 6. decembra, po večerni sveti maši, da so pripravili vse potrebno. Na praznik sv. Janeza so se zbrali vsi koledniki in voditelji pri sveti maši ob 8. uri, da so prejeli blagoslov, opravili skupni zajtrk in tako odšli po vaseh oznanjat veselo novico, da se je rodil Odrešenik.

Za zaključek se bodo vsi koledniki zbrali na praznik svetih treh kraljev, Pri večerni sveti maši. Koledniki so ob obisku podarili tudi župnijski koledar z župnijskim dogajanjem v letu 2017. Svoj dar so verniki prispevali za župnijske potrebe, v glavnem pa je dar namenjen za misijone.

Škofijsko srečanje kolednikov pa bo v soboto, 14. 1.2017, ob 10. uri v Beltincih.


Več v Kultura in izobraževanje