Pol leta po otvoritvi, cesta na Juršovki razpokana

Zaradi zmrzali je cesta na številnih mestih razpokana, dvignjena, razpoke so tudi na drugih materialih. Podobno je na kolesarski stezi Ljutomer - Radomerje.

Prlekija-on.net, četrtek, 2. februar 2017 ob 17:2321
Poškodbe ceste na Juršovki

Poškodbe ceste na Juršovki

Te dni je minilo pol leta od uradnega odprtja novo urejene ljutomerske soseske Juršovka, a je cestna infrastruktura danes že v povsem drugačnem stanju, kot je bila takrat. Cesta je namreč na številnih mestih razpokana, dvignjena, razpoke so tudi na drugih materialih. Podobno je na kolesarski stezi Ljutomer - Radomerje, ki je bila odprta pred letom in pol. O poškodbah so nas opozorili stanovalci Juršovke, zato smo se s vprašanji glede tega obrnili na Občino Ljutomer.

Poškodbe zaradi zmrzali
Iz Občine Ljutomer so nam odgovorili, da so poškodbe cestne infrastrukture na Juršovki in kolesarski stezi Ljutomer - Radomerje, posledica zmrzali. "Nizke temperature, ki smo jim priča že več kot mesec dni so pustile posledice na številnih občinskih in tudi na regionalnih cestah v naši občini. V obdobju mraza prodira meja zmrzovanja v material. Prodiranje je tem globlje in tem hitrejše, čim ostrejši je mraz in čim daljše je njegovo učinkovanje. Pretežne poškodbe pri zmrzovanju nastanejo na cestah zaradi neenakomernih zmrzlinskih dvigov, ki so posledica povečane količine vode oziroma ledu, praviloma v podlagi. Neenakomerni zmrzlinski dvigi nastanejo predvsem takrat, če je prodiranje mraza ob robu ceste manjše kot v sredini, lahko pa so tudi posledica lokalno različnih voziščnih konstrukcij. Pri zmrzlinskih dvigih nastanejo na vozni površini izbočenja, ki pri asfaltnih voziščih povzročijo odprte vzdolžne razpoke," so ob tem pojasnili poškodbe.

Sanacija v spomladanskih mesecih
Cestne infrastrukture na Juršovki Občina Ljutomer sicer še ni prevzela, saj izvajalec še ni odpravil vseh pomanjkljivosti. "Takoj po nastanku poškodb smo o tem obvestili izvajalca gradbenih del in strokovnega nadzora. Tako nadzornik nad gradnjo, podjetje Proplus d.o.o. kot izvajalec del Komunalno podjetje Ormož d.o.o. sta potrdila, da si je izvajalec za vse vgrajene materiale pred samo vgradnjo pridobil vsa potrebna dokazila in certifikate. Prav tako je bila v času gradnje izvajana geomehanska kontrola vgradnje in nosilnosti nasipnih materialov. Izvajalec in nadzornik pa ugotavljata, da je prav zaradi izredno dolgega mrzlega obdobja prišlo do zmrzovanja zemljine v veliko globino tudi preko 0,8m kar ima za posledico velike raztezne učinke in dvigovanje asfaltov. Zaradi raznovrstnosti vgrajenih materialov - gramoz, asfalt, beton, kocke, robniki - pa prihaja do različnih raztezkov in posledično zaradi tega do nastajanja razpok na asfaltih in tudi drugih materialih. Zadeva se bo sanirala v spomladanskih mesecih," so še zapisali.

Oboje še v garanciji
Pojasnili so nam, da je oboje, tako cestna infrastruktura na Juršovki kot tudi kolesarska steza Ljutomer - Radomerje, še v garanciji in sicer prva do 30.7.2021, druga pa do 10.9.2020. "V tem obdobju so izvajalci odgovorni za sanacijo poškodb, ki bi nastale kot posledica slabše kakovosti izvedenih del. V kolikor se izvajalci ne bodo odzvali na naše pozive o sanaciji poškodb bo Občina Ljutomer unovčila bančno garancijo", so še ob tem zapisali.

Poškodbe tudi na pločniku na Kamenščak
Poškodbe so se že pred časom pojavile tudi na pločniku na Kamenščak, ki je bil dokončan aprila 2015. To je bilo izpostavljeno tudi na 10. redni seji OS Občine Ljutomer septembra lani, kjer je bilo s strani Občine Ljutomer pojasnjeno, da bodo poškodbe reklamirali pri izvajalcu del, podjetju Pomgrad d.d.


Več v Gospodarstvo