Sijajna judoistka sanja o olimpijadi

Urška Potočnik iz Radomerja pri Ljutomeru, evropska kadetska prvakinja v judu

Prlekija-on.net, torek, 19. januar 2010 ob 07:072
Urška Potočnik

Urška Potočnik

Bila je nedelja, 28. junija 2009, pozno popoldne. Koper, evropsko kadetsko prvenstvo v judu. Na blazinah je Urška Potočnik iz Radomerja pri Ljutomeru več kot uspešna, njen trener Aleš Vrbančič, nekoč tudi sam odličen judoist in član slovenske reprezentance, v Prlekijo sporoča rezultate svoje varovanke. V predtekmovanju morata njeno premoč priznati tekmovalki iz Nizozemske in Rusije, v polfinalu poklekne Francozinja, nato v velikem finalu še Španka.
"Občutki so zelo prijetni. Takega uspeha nisem pričakovala. Finalni dvoboj je bil izenačen, dobro minuto pred koncem pa mi je uspel met za ippon in bila sem presrečna," je svoj največji dosedanji uspeh pokomentirala Potočnikova, sicer članica judo sekcije TVD Partizan Ljutomer.

Potočnikova je tako v kategoriji nad 70 kilogramov prišla do evropske krone, potem pa dodala še peto mesto na olimpijskem festivalu mladih v Tampereju na Finskem. Nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti bo šel hitro v pozabo, saj je Urška povsem podlegla pritisku in velikim pričakovanjem, uspešno leto pa kljub temu zaključila na visokem, tretjem mestu na evropski rang lestvici v svoji kategoriji. Za svoje dosežke je najprej dobila priznanje za tretje mesto v izboru najboljših športnic Pomurja, nato odlikovanje za najboljšo v konkurenci kadetinj Judo zveze Slovenije, nazadnje pa še naziv najboljše športnice Športne zveze Ljutomer. "Z lansko sezono sem izredno zadovoljna. Trdo delo se mi je obrestovalo," je z zadovoljstvom povedala 16-letna Potočnikova, dijakinja drugega letnika srednje medicinske šole v Rakičanu.

Uspehi niso prišli naključno. "Treniram dvakrat dnevno, ob vikendih pa so tekmovanja ali pa tudi dodatne priprave, ko treniram tudi večkrat dnevno. Še dobro, da sem si z rezultati pridobila status vrhunske tekmovalke, da lažje uskladim šolske obveznosti in trening. Tako sem dopoldan v šoli, prvi trening imam okoli 13. ure, drugega pa ob 19. uri. Na prvem treningu vadim v fitnesu, zvečer pa še na blazinah," pove Potočnikova, ki judo trenira od četrtega razreda osnovne šole. Pred tem je bila rokoborka.

Pravi izzivi jo čakajo v mladinski in nato v članski konkurenci, še pred tem ima letos veliko željo nastopiti na prvi olimpijadi mladih v Singapurju. "Za direktno uvrstitev na to olimpijado bi morala na minulem svetovnem prvenstvu osvojiti tretje mesto. To mi ni uspelo, vendar še imam upanje, da bom prejela posebno povabilo. Morda bom morala izpolniti tudi določeno normo, ampak se izziva ne bojim in pričakujem, da bom odpotovala v Singapur," je dodala Potočnikova, ki jo letos čaka tudi nastop na svetovnem prvenstvu, tokrat prvič v mladinski konkurenci.

Trdo delo daje rezultate

Aleš Vrbančič, trener Urške Potočnik: "Karakter in trening vrhunskega športnika sta lahko včasih naporna, vendar takšen karakter da tudi vrhunski rezultat. Dejstvo je, da če ni trdega treninga, ni rezultatov. Urška ima včasih nihanja, tako kot vsak šestnajstletnik, drugače pa je izredno pridna in marljiva, njeno trdo delo pa daje rezultate."

Alojz Vogrinec, predsednik Športne zveze Ljutomer: "V Športni zvezi Ljutomer smo veseli vsakega odličnega rezultata naših športnikov, Urškinega evropskega naslova pa še toliko bolj. Ponosni smo na njene rezultate v dosedanjem delu kariere, v prihodnje pa bomo v naši zvezi pomagali po najboljših močeh, da bo vsaj tako uspešna, kot je bila v kadetski konkurenci, tudi med mladinkami in pozneje med članicami."


Več v Šport