Gostilna Tramšek v izboru najboljših restavracij v Sloveniji

Na seznamu je edina iz Prlekije za katero lahko glasujete. Gostilna se sicer redno pojavlja na seznamih najboljših restavracij, priporočajo jo tudi številni tuji ugledni gostje, ki so kadarkoli obiskali Prlekijo.

Prlekija-on.net, četrtek, 16. februar 2017 ob 17:303
Gostilna Tramšek

Gostilna Tramšek

"Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu. Turisti (tako tuji kot tudi domači) želijo lepote naše dežele na sončni strani Alp doživljati z vsemi svojimi čutili. Jih videti, vonjati in okušati. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij. Ne čakajmo in upajmo, da nas ocenijo in prepoznajo tuji ocenjevalci, ampak si kakovost priznajmo sami. Izberimo najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika in s ponosom ponudimo svetu: to je najboljše v Sloveniji. Okusite jo!"

Tako se glasi opis projekta, s katerim želijo narediti strokoven, neodvisen in vseslovenski izbor najboljših slovenskih restavracij. Projekt The Slovenia Restaurant Awards, ki je zorel kar nekaj časa, je delo skupine izkušenih tujih novinarjev in lokalnih strokovnjakov, ki prebivajo v naši državi.

Zbirka izbranih, najboljših restavracij v Sloveniji bo turistom v pomoč
Vedno večja povpraševanja turistov po kulinaričnem pregledu slovenskih restavracij v tujem jeziku in ugotovitev, da takega pregleda nimamo niti v slovenščini, pa so vodila do odločitve, da je to potrebno narediti čimhitreje. K sodelovanju so povabili nekaj slovenskih strokovnjakov s področja enogastronomije, etnologije in turizma in zgodaj jeseni pričeli s projektom.

Izbor najboljših restavracij v Sloveniji je v prvi vrsti namenjen turistom, tako domačim kot tujim. Zbirka izbranih, najboljših restavracij v Sloveniji jim bo tako v pomoč, ko se bodo odločali, kam se bodo odpravili po kulinarične vtise. Izbor najboljših restavracij v Sloveniji je namenjen seveda tudi širši slovenski publiki. Izbor slovenskih restavracij so pripravili skupaj s strokovno komisijo, žiranti (foodiji), svoj glas pa lahko poda tudi ljudstvo.

Strokovno komisijo sestavljajo Janez Bogataj - doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti, Aleš Gačnik - etnolog in sociolog kulture, Mira Šemič - vinska poznavalka, gurmanka in svetovna popotnica, Helena Cvikl - direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Yuri Barron - odgovorni urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book - Top 100 destinations.

Obširen seznam restavracij, ki ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo
Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Vsak član strokovne komisije je moral vsaj enkrat v zadnjih dveh letih obiskati restavracijo, ki jo je predlagal na seznam.

Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:
  • Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2016, bodo lahko kandidirale šele za leto 2018.
  • Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače)
  • Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja)
Gostilna Tramšek stalnica na seznamih najboljših gostiln
Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije in na tem seznamu je tudi Gostilna Tramšek iz Žerovincev za katero lahko glasujete tukaj. Glasovanje poteka do 24. februarja, glasovi ljudstva pa bodo šteli 25% vseh glasov.

Nabor najboljših restavracij bo objavljen na spletni strani, mapi Foodies in v knjigi. Zmagovalci in tisti, ki bodo uvrsčeni med TOP 5 oziroma 10 bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji in ljudstvu, pa bodo pridobile oznako “priporočene”. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, turisti pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Gostilna Tramšek se sicer redno pojavlja na seznamih najboljših restavracij, priporočajo jo tudi številni tuji ugledni gostje, ki so kadarkoli obiskali Prlekijo in se v gostilni predali kulinaričnim užitkom. Lani se je recimo znašla na seznamu med top gostiln Štajerske in Prekmurja, znani kulinarični novinar in bloger Alexander (Alec) Lobrano pa je na svoji spletni strani objavil zapis svojih deset najljubših obrokov v letu 2015 in med temi desetimi je bil uvrščen tudi obrok v Gostilni Tramšek.


Več v Gospodarstvo