Zvonci ptujskih kurentov so odmevali tudi po Zagrebu

Kurenti so v Zagrebu napovedali sklepni vikend ptujskega Kurentovanja

Prlekija-on.net, četrtek, 23. februar 2017 ob 14:21
Kurenti v Zagrebu

Kurenti v Zagrebu

Zvonci ptujskih kurentov so v sredo glasno odmevali po prestolnici sosednje Hrvaške, kjer je ob 9.30 delegacijo 57. Kurentovanja v avli zagrebške mestne hiše sprejel župan Zagreba Milan Bandić. Kurente in druge slovenske etnografske like, v mestni hiši je bilo slišati celo glasne poke bičev, so v Zagreb pospremili župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, Branko Brumen, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC, ter 16. princ karnevala Aleš Goričan plemeniti Maksimiljan Gregorič s princeso plemenito Ano in gardo. Sprejemu se je pridružila tudi fašnička povorka iz Prepuštovca, ki ji je, podobno kot Senčar princu preteklo soboto na Ptuju, Bandić predal ključ mesta in s tem prepustil pustno oblast za čas Fašnika vu Zagrebu.

"Gromko in glasno zvonjenje ptujskih kurentov vsako leto prinese v Zagreb obilico dobre volje," je v pozdravnem nagovoru povedal Bandić in izrazil upanje, da se bo dobra karnevalska volja in razpoloženje, ki vladata te dni na Ptuju, z obiskom prenesla tudi v Zagreb. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je Bandiću v zahvalo predal akvarel kurenta likovnega akademika Jerneja Forbicija, sosede pa povabil na dožitvetje osrednje karnevalske povorke prihajajočo nedeljo ter ostale prireditve 57. Kurentovanja, ki po Senčarjevih besedah vsako leto odpira sezono ptujskih festivalov. Branko Brumen, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC, je mestu Zagreb izrazil podporo pri vstopu v Evropsko združenje karnevalskih mest FECC, v kateri Hrvaška z Reko, Ludbregom in drugimi karnevalskimi mesti že igra pomembno vlogo. “Zagreb se z vsemi močmi trudi izpolniti logistične in organizacijske pogoje, potrebne za vstop v FECC, zato bom z veseljem dal priporočilo za potrditev kandidature na majski skupščini,” je zaključil Brumen. Nova mestna oblast Zagreba se je s slovenskimi pustnimi prijatelji odpravila na Trg bana Jelačića, kjer bo Fašnik vu Zagrebu potekal vse do 28. februarja.

Slovenski gostje so kmalu pohiteli na Ptuj, kjer se je v Dominikanskem samostanu ob 14. uri pričel sprejem sponzorjev 57. Kurentovanja. Javni zavod za turizem Ptuj, organizator letošnjega 57. Kurentovanja, se je tako skupaj z Mestno občino Ptuj zahvalil predstavnikom gospodarstva, ki je podprlo in omogočilo Kurentovanje v takem obsegu. “Veseli me, da so Kurentovanje mnogi pokrovitelji, ki nam stojijo ob strani že leta, tudi letos prepoznali kot edinstveno zgodbo in izjemno priložnost za promocijo,” je dejala Katja Gönc, direktorica Javnega zavoda za turizem Ptuj.

A vrhunec pustnega dogajanja je šele na vidiku. Prihajajoč, sklepni vikend 57. Kurentovanja, bo že v petek, 24. februarja, predvsem umetniško in dobrodelno obarvan. Ob 16. uri bo tako pred Mestno hišo Ptuj otvoritev razstav devete likovne kolonije Ex - Tempore Ptuj, ki je do lani pritegnila okoli 700 likovnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, samo letos se je udeležuje še skoraj 100 umetnikov. Nagrajena dela bodo na ogled v galeriji Magistrat, vsa ostala dela v Dominikanskem samostanu, vse do 11. marca. Ob 19.30 se bo v Miheličevi galeriji odvijala dobrodelna dražba likovnih del Bejži čopič, kurent gre! z glasbenim programom. Zbrana sredstva bo Leo klub Ptuj namenil družini v stiski.

Po podelitvi nagrad Ex - Tempore Ptuj bo pred mestno hišo ob 17. uri veliki obhod kurentov in korantov. Prvič v sklopu Kurentovanja bo "gospodarjevo hišo" obiskalo približno 300 kosmatih demonov ter skušalo mestu in regiji z napovedjo dobrega omogočiti uspešno leto. Za obhodom, ob 18. uri, bo na ulice krenila nočna povorka, njeni skrivnostni pustni liki bodo s svojimi demonskimi podobami slikali iluzije med svetlobo in temo. Po končani povorki bo sledil koncert skupine Infected. V soboto, ob 10.30, bo potekal Mestni pustni korzo. Našemljeni meščani se bodo sprehodili po mestnih ulicah ter pokazali, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje mesta.

V nedeljo sledi vrhunec pustovanja z Mednarodno karnevalsko povorko, s pričetkom ob 13. uri, ko bo ptujske ulice in trge preplavila večglava množica domačih in tujih pustnih mask ter tradicionalnih likov. Pred pričetkom mednarodne povorke, ob 11.30 uri bo župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar v Mestni hiši sprejel goste iz Madžarske, Nemčije, Srbije, Poljske, Švedske in Belgije ter veleposlanico Velike Britanije in namestnika veleposlanika ZDA. Sprejema se bo prav tako udeležil častni pokrovitelj 57. Kurentovanja Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

Vikend bo vesel tudi v Karnevalski dvorani, v petek bodo nastopili Jan Plestenjak in Učiteljice, v soboto na Velikem karnevalskem balu Tanja Žagar in Jole, v nedeljo pa Čuki in Poskočni muzikanti.

Prireditve 57. Kurentovanja omogočajo: Adriaplin, Dravske Elektrarne Maribor, Perutnina Ptuj,Talum Kidričevo, Mercator, Cestno podjetje Ptuj, Zavarovalnica Sava, Addiko Bank Slovenija, Arriva Štajerska d.d., Inštitut za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor, Nova KBM, Podjetje za stanovanjske in poslovne storitve Ptuj, Spar Slovenije, Telekom Slovenije, DRAVA vodnogospodarsko podjetje Ptuj, Pošta Slovenije, Plinovodi, Alpe-Panon McDonald's, Petrol Slovenija, Hotel Poetovio, Asfalti Ptuj, Tenzor d.o.o., Boxmark d.o.o. - Leather in SAVA Hotels & Resorts - Sava Turizem.

Foto: Foto Langerholc


Več v Družabno