Na Ptuju so pokopali Pusta

Maske so padle in pričel se je post, ki bo trajal vse do velike noči

Prlekija-on.net, sreda, 1. marec 2017 ob 08:00
Pokop Pusta na Ptuju

Pokop Pusta na Ptuju

Ob polnoči se je uradno zaključilo 57. Kurentovanje na Ptuju. Maske so padle in pričel se je post, ki bo trajal vse do velike noči. Pustni torek, zadnji dan pred pepelnico, je doživljal svoj vrhunec že od 11. ure dalje na dvorišču čarovniško obarvane Mestne hiše, v kateri je ob 10.30 potekala tudi pustna novinarska konferenca Mestne občine Ptuj.

Torkovo pustno dogajanje je bilo na Ptuju pestro že od 11. ure naprej, ko so na Mestnem trgu pokop pusta s pustnim glasbenim in plesnim programom otvorili učenci Osnovne šole Olge Meglič. Sočasno je vso popoldne slastno dišalo iz sosednje Fürstove hiše, ki je do 17. ure gostila prav poseben, pustno obarvan, kulinarični dogodek Kuhna na dvorišču, v sklopu katerega so se na stojnicah predstavile 4 lokalne restavracije. Obiskovalci so lahko izbirali med tradicionalnimi štajerskimi dobrotami, ki so jim mojstri kuhinje iz Gostilne Grabar, Gostilne Ribič, Grand Hotela Primus in Štajerske Hiše kulinarike dodali poseben pustni pečat. Raznolike okuse in arome pa je s pestro izbiro piva in drugih pijač zaokrožila Kavarna Bodi.

Ob 12. uri je večina trgovin, poslovalnic in lokalov zaprla svoja vrata ter se pridružila rajanju pred Mestno hišo, kjer sta zbrane Ptujčanke in Ptujčane že pričakovali glasbeni skupini Kopije in HELP! A Beatles tribute band. Mestno rajanje je ob 17. uri prekinil sklepni obred 57. Kurentovanja, predaja oblasti, na kateri je Aleš Goričan, 16. princ karnevala plemeniti Maksimilijan Gregorič, po enajstdnevnem vladanju oblast nad mestom Ptuj predal nazaj v roke Mirana Senčarja, župana Mestne občine Ptuj, ter mu ob tem podal nekaj napotkov za nadaljnje uspešno vodenje mesta.

Senčar se je 16. princu karnevala zahvalil za odlično opravljeno delo ter mu izročil spominsko medaljo z grbom mesta Ptuj na steklu. Zahvalil se je tudi princesi plemeniti Ani in prinčevi gardi ter Katji Gönc, direktorici Javnega zavoda za turizem Ptuj, za uspešno organizacijo letošnjega 57. Kurentovanja.

Branko Brumen, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC se je zahvalil vsem obiskovalkam in obiskovalcem letošnjega Kurentovanja, da so živeli in doživeli 26 pustnih in 11 festivalskih dni na Ptuju ter se množično udeleževali dogodkov. Posebne zahvale je namenil princu in njegovi gardi, županu Mestne občine Ptuj, ter direktorici Javnega zavoda za turizem, ki je letos prvič več kot uspešno organiziral enega najprepoznavnejših karnevalov na svetu. Po končani predaji so se Goričan, Senčar in Brumen odpravili na balkon mestne hiše, na katerem so zvili zastave 16. princa karnevala, 57. Kurentovanja in FECC ter tako na simbolni ravni zaključili letošnje Kurentovanje. Predaji oblasti je sledila žalna pustna maša, na kateri so pustne maske objokovale prehitro minljivega Pusta, ki je naposled končal v ognjenih zubljih.

Kurentom je uspelo priklicati pomlad in odgnati vse, kar je zlega, zato ne dvomimo, da jim septembra ne bi uspel tudi veliki met – vpis na UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Domačini se niso odpravili domov, kajti pustno rajanje se je nadaljevalo po ptujskih lokalih in ulicah, ob 20. uri pa so se najbolj neumorne maske v Karnevalski dvorani prepustile zvokom zadnjega festivalskega koncerta. Kajti, kot pravijo domačini, kljub pokopu Pusta, Kurent(ovanje) živimo dalje!

Foto: Marko Pigac


Več v Družabno