Od zrna do kruha

Prvošolci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci zaključili aktivnosti v okviru projektov Zdrava šola in Erasmus+

Prlekija-on.net, petek, 3. marec 2017 ob 08:44
Od zrna do kruha

Od zrna do kruha

V četrtek, 2. 3. 2017, so prvošolci zaključili letošnje aktivnosti v okviru projektov Zdrava šola in Erasmus+. Kruh je osnovno živilo, ampak poznamo njegov nastanek, njegov pomen? Učiteljici sta si za cilj zadale, da učenci spoznajo celoten proces nastanka kruha.

V aktivnostih so tesno sodelovali s starši. Jeseni so od družine Lipovec prejeli koruzo, ki so jo ličkali. Ob tem so spoznali tudi nekaj zanimivih navad, povezanih z običajem. Sledilo je luščenje zrn, ki so jih tudi zmleli. Najprej s kamnom, tako kot v prazgodovini, nato so poskusili še s starim kavnim mlinčkom, ki so ga učenci prinesli od doma.

Zaključek projekta je predstavljal obisk sosednje kmetije, kjer jih je toplo sprejela gospodinja Mihaela Lipovec. Peki kruha so se pridružili tudi drugošolci. Ogledali so si celoten proces priprave kruha, od gnetenja testa, vzhajanja, priprave krušne peči, do vstavljanja kruha v peč z loparjem. Naučili so se, da je bila nekoč peka kruha celodnevno opravilo gospodinje. Takrat je v hiši moral biti mir. Spoznali so dva zanimiva pojma: »poštržjača« in »postrüžjak«. Gospodinja je pred vstavljanjem zadnjega kruha v peč na kruh naredila križ in izrekla kratko molitev, da bi bila peka uspešna.

In je tudi bila. Še isti dan smo poskusili kvasenice in poštržjače, ki jih je gospodinja spekla za nas, naslednji dan pa še kruh. Skupni cilj obeh projektov je, da učence ozaveščamo o pomenu lokalne hrane. Domača in lokalna hrana je najbolj zdrava - učenci so temu dodali še: najboljša. In sodeč po praznih krožnikih so to tudi iskreno mislili.

OŠ Janka Ribiča Cezanjevci


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje