Romi iz Pušče so se usposabljali v učni lončarski delavnici v Veržeju

Romi iz Pušče so se v lončarski delavnici v Veržeju na vretenu in pri gnetenju gline v končni izdelek, ob pomoči lončarke Urške Ambrož dokaj dobro vživeli ter spoznali vrline, pomen in čar lončarskega poklica

Prlekija-on.net, sreda, 8. marec 2017 ob 09:331
Usposabljanje Romov v učni lončarski delavnici

Usposabljanje Romov v učni lončarski delavnici

Potem, ko so v Veržeju pod okriljem Salezijanskega zavoda Marianim ustanovili center domače in umetnostne obrti, tja pridejo na usposabljanje v rokodelsko delavnico udeleženci iz vseh koncev Slovenije, kjer med drugim spoznavajo glino in kaj vse se da iz gline narediti. Tako se je vodstvo krajevne skupnosti Pušča z društvi, ki delujejo v tej edini evropski romski krajevni skupnosti Pušča, povezalo s Centrom domače in umetnostne obrti Veržej v želji, da bi se v praski  preizkusili pri izdelovanju izdelkov iz gline.

Romi iz Pušče so se v lončarski delavnici v Veržeju na vretenu in pri gnetenju gline v končni izdelek, ob pomoči lončarke Urške Ambrož dokaj dobro vživeli ter spoznali vrline, pomen in čar lončarskega poklica. V lončarski delavnici so Romi iz Pušče izdelovali napisane glinene table, katere so najprej ročno naredili, glazirali, napisali ime in jih dali peč v lončarko peč.

Sicer pa v krajevni skupnosti Pušča ob pomoči širše družbene skupnosti v zadnjem času izvajajo niz projektov za lepše življenje v tem romskem naselju. Na področju urejanja komunalne infrastrukture naselja Pušča so naselje polepšali in uredili okolico vaško - gasilskega doma. Za lepši izgled naselja so pred časom po vsem naselju zasadili različna drevesa. Rdeča nit projekta izdelovanje lončarskih tabel z napisom Pušča pa je namenjena k še lepšemu okolju romskega naselja. Tako bodo kmalu nove lončarske glinene table našle svoje mesto na podstavkih ob zasajenih drevesih na Pušči. Ta projekt, ki so ga Romi Pušče končali v lončarski delavnici v Veržeju je lep dokaz vključevanja Romov v integracijo in odpiranje romske skupnosti Pušča navzven. To je le en kanček v mozaik, da Romi niso povsem odrinjeni od družbe, temveč s svojimi idejami in pobudami ter načrti sooblikujejo romsko naselje. V Rokodelskem centru Veržej so veseli in ponosni, da so del zgodbe, ki jih pišejo Romi iz Pušče.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje