Vznemirljivost ob marčevskih »ženskih« praznikih

Darko Šafarič: Vznemirljivih 7

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. marec 2017 ob 11:22
Darko Šafarič: Vznemirljivih 7

Darko Šafarič: Vznemirljivih 7

Ob praznovanju dneva žena ter prihajajočem materinskem dnevu, so v organizaciji Likovnega društvo Gornja Radgona in ob pomoči Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur ter občine Gornja Radgona, v galeriji radgonskega Doma kulture odprli zanimivo likovno razstavo domačega likovnega ustvarjalca in člana Likovnega društva Gornja Radgona, Darka Šafariča. Razstavo, pod naslovom »Vznemirljivih 7«, ki bo na ogled do 10. aprila, je odprla predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je nekaj besed namenila tako sami razstavi, kot tudi avtorju, ki nas tokrat popelje preko krokijevske preproste risbe figure, (figura je tista, ki ga je neko obdobje, bodisi fascinirala ali pa je bila predmet raziskovanja na samem študiju), tudi do del, ki želijo postati posnetek ali parafraza že videnega, najdemo pa tudi pejsaže in vedute.

Tihožitja so tista, ki so opusu Šafaričevih del dokaj pogosta. In ker je razstava odprta ob ženskem prazniku, so namenjeni šopki cvetja, simbolična gesta avtorja ob tej priložnosti.

"Zanimiva se mi zdijo predvsem novejša dela, za katere je dobil navdih v svojem morskem domicilu, kamor se zateka zadnjih nekaj let. Veliko časa namreč prebije na svojem drugem domu, če lahko tako povem, v Istri. Tukaj nastajajo ali pa vsaj od tod izvirajo motivi za nastajanje akvarelov, ki mu, kot slikarju prav tako niso tuji in kot sam pravi, v ustvarjanju slednjih trenutno najbolj uživa. Darko, štetje novega sedemletnega cikla se je že začelo. Smo v pričakovanju novih likovnih del, za katere sem prepričana, da bodo drugačna. Ne bom pa presenečena, če se podaš še v raziskovanje česar novega, drugačnega, česar ne bomo povezali nujno z umetnostjo", je ob čestitkah avtorju razstave, med drugi povedala, Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Radgona.

Kdo je pravzaprav avtor razstave Darko Šafarič?
Redko zasledimo, da najde uspešen poslovnež, še toliko dragocenega časa, da se poleg zahtevnega dela poglobljeno ukvarja še s čim drugim. Avtorju razstave to uspeva. Darka Šafariča je namreč iskanje globljega smisla življenja v svojem srednjem življenjskem obdobju, zaneslo na več strani. Pred leti je začel iskati odgovore v ezoteriki, pred sedmimi leti se je pa podal v slikarske vode. "Zato je naša današnja razstava retrospektivna. Sicer ni običajno, da se retrospektivna razstava priredi po sedmih letih, je pa po navedbah avtorja razstave sedemletno obdobje velikega pomena, saj je znanost ugotovila, da se v sedmih letih menjajo vse celice človeka, ezoterično gledano se nam v inkarnaciji menjavajo dogodki v sedmih letnih ciklusih – morda je tudi zato pravljično število. Teh sedem let je bilo tudi iz življenjskega vidika zelo zanimivih. Če je bil Darko v preteklosti le opazovalec in ljubitelj umetnosti, je v teh zadnjih letih sam poprijel za čopič. Darka vidim, kot radovednega in znanja željnega človeka, zato me niti malo ne preseneča, da se je kmalu po tem, ko je dozorela želja po likovnem izražanju, vpisal na štiriletni študij slikarstva in risanja na »Arthouse« v Ljubljani in ga z zagovorom diplomske naloge na temo Vasilij Kandinsky - O duhovnosti v umetnosti in ezotrična obrazložitev, tudi zaključil. Pred dobrimi štirimi leti je pristopil v Likovno društvo Gornja Radgona in sodi med aktivne člane našega društva, saj je udeleženec naših likovnih kolonij, skupinskih razstav in drugih slikarskih srečanj, seveda pa tudi tistih, katerih organizacija ni v domeni našega društva. Javnosti se je samostojno predstavil z razstavo v Kulturnem domu v Apačah, od koder tudi prihaja", je še dejala Mijatovićeva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje