Družili so se ob »tabornem ognju«

Začela se je sezona kresovanj; Ribiči so zakurili v Lisjakovi strugi

Prlekija-on.net, nedelja, 16. april 2017 ob 19:55
Kres v Lisjakovi strugi

Kres v Lisjakovi strugi

Že leta 2000 so radgonski ribiči združili spomladansko čistilno akcijo ob svojem ribniku in ribiški hiši, v Lisjakovi strugi, kjer je spomladi veliko suhega vejevja in neuporabnega lesa, s prižigom kresa. Od začetka so prireditev imenovali "Srečanje ob tabornem ognju", ker pa je prireditev vsako leto za velikonočne praznike, natančneje na "postni" Veliki petek, sedaj temu rečejo "Velikonočno kresovanje". Ob prijetnem druženju si obiskovalci kakšno povedo, se poveselijo, ribiči pa pripravijo tudi dobre pečene ribe... In prizadevni radgonski ribiči, ki s svojimi različnimi ter pogostimi prireditvami bistveno popestrijo družabno življenje v Gornji Radgoni in okolici, se tudi letos niso izneverili tradiciji. Ena prvih izmed prireditev, ki jih bodo tudi letos, pripravili ob svojem ribniku v Podgradu, ali pa v Lisjakovi strugi, je tako bilo velikonočno kresovanje. Zanimivo družabno srečanje, ki je nekoč potekalo na predvečer Velike noči, je letos že četrtič potekalo na velikonočni petek.

To je bila pravilna odločitev organizatorjev, saj se je po lepem vremenu zbralo lepo število obiskovalcev (mimogrede bi jih lahko bilo še kaj več), ki so med drugim pohrustali več kot 100 lepo zapečenih postrvi, s krompirjevo solato. Obiskovalci so uživali v prijetnem klepetu in glasbi, nekateri pa so tudi kartali šnops, tako da nikomur ni bilo dolgočasno, še najbolj razigrani pa so bili malčki. Tako se je v Lisjakovi strugi, ki je postala ena osrednjih radgonskih turističnih destinacij, odvijalo marsikaj zanimivega, vse skupaj pa samo potrjuje, da so si ribiči že pred leti izbrali pravi termin za popestritev dogajanj v prazničnih dneh. Predsednik RD Radgona TE Gornja Radgona Ivan Bolčina je bil izjemno zadovoljen z obiskom in dogajanjem, zato pa ne vidi vzroka, da se prireditev ne bi odvijala tudi v prihodnje.

Sploh pa na radgonskem območju vsako leto med Veliko nočjo in 1. majem pripravijo številne prireditve s kresi, ki pritegnejo veliko pozornost. Pohvalno pa so se večinoma uspeli dogovoriti okrog termina, saj imajo kres najprej ob Veliki noči ribiči v Lisjakovi strugi, na predvečer dneva upora ga imajo lovci ob svojem lovskem domu v Hercegovščaku, na predvečer 1. maja je poslastica na ŠRC Trate v organizaciji Zavoda za turizem, kulturo in promocijo, ter gasilcev...

Gasilci svetujejo kako kuriti kres
Glede na to, da se je konec prejšnjega tedna začela sezona kresovanj, ki se bo končala tam po prazniku dela, kar pomeni, da bo po vsej državi zagorelo veliko število kresov, se je oglasila tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. V svojem poseben sporočilu namreč, opozarjajo organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati z uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju predpisane ukrepe. Med drugimi so to: kurišče mora biti obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko); prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti dovolj oddaljeno od gozda, dreves, prometnih poti in zgradb; v času kurjenja mora biti ob ognju vedno nekdo prisoten; če bodo kres kurili otroci, mora biti zraven tudi odrasla oseba; pri kurjenju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin (npr. bencina) ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline (npr. avtomobilske gume); ob vetrovnem vremenu je treba kurjenje kresa prekiniti; po končanem kurjenju je treba ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom ali zemljo; na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana tudi požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci.

Če pa kres kljub vsemu povzroči požar v naravi, je treba o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na kraj požara napotil gasilce. Sicer pa je za ponedeljek napovedano dokaj sončno z občasno povečano oblačnostjo, v popoldanskem času lahko nastane kakšna ploha...Tako je kljub bojazni nekaterih organizatorjev, kresovanje po večini dovoljeno. Le na območjih države, kjer je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, kurjenje kresov v naravnem okolju, ni dovoljeno.


Več v Družabno