Izjava za javnost: Vodstvo ŠNK Radgona ni prodalo tekme v Bakovcih!

Niso pomembne samo zmage, temveč tudi človeške vrednote

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. april 2017 ob 22:26
ŠNK Radgona

ŠNK Radgona

Za ŠNK Radgona je črn konec tedna. Po izgubi dolgoletnega odličnega nogometaša in v zadnjih letih aktivnega igralca in sekretarja veteranke ekipe Vikija Lipiča, je prišlo tudi do bolečega poraza članske ekipe. Tekma bi morala biti odigrana v Radgoni, a so jo nato zaradi smrti prestavili v Bakovce, saj pravila velevajo, da na igrišču, na katerem je prišlo do smrtnega primera, najmanj 24 ur ne sme biti nobenega srečanja. Vodstvo ŠNK Radgona je ob tem podalo tudi izjavo za javnost, ki jo objavljamo spodaj.


Po "velikonočnem" porazu nogometašev ŠNK Radgona, na derbiju I. MNL Murska Sobota, se sedaj mnogi, enako je bilo tudi pred samo tekmo, sprašujejo, zakaj se je tekma sploh odigrala, ko so nekateri mladi radgonski nogometaši bili šokirani, saj so bili priče smrti kolega iz nogometnih vrst. In logično bi bilo, da bi tekmo morali preložiti, saj je v klubskih prostorih umrl človek, kdorkoli je pač bil. Vsem, najbrž Bakovčanom bi bilo nelagodno, da bi se morebiti preoblačili v prostorih, kjer je manj kot 20 ur pred delegirano tekmo umrl človek. Kakorkoli že, Bakovčani niso bili ničesar krivi, a nikakor ne držijo njihove sedanje trditve, da so bili pripravljeni dopotovati na Trate v Gornjo Radgono, če ne v soboto, ko je tekma bila delegirana, potem pa na Velikonočni ponedeljek, enako so menda bili pripravljeni odigrati proti Radgoni v Radencih ali Apačah. Pred tekmo so namreč nekateri predstavniki NK Bakovci odločno bili proti, kakršnemkoli spreminjanju termina delegirane tekme. Takšna je pač njihova odločitev, čeprav je s človeške plati in sploh etike, bila sporna. Vse skupaj bi lahko spremenil samo en človek, vodja tekmovanja Danilo Kacijan, ki bi edini lahko določil nov datum tekme, torej ponedeljek, ko je bila odigrana večina tekem istega tekmovanja. Ker za to ni bilo pripravljenosti, in če so menda nekateri v Bakovcih trdili, da jim je tekma bila "vsiljena" na njihovem igrišču, so oni to izkoristili in s tesno zmago prehiteli ŠNK Radgona na prvem mestu na lestvici. In sedaj, tudi če Bakovčani zasluženo osvojijo naslov prvaka in se uvrstijo v III. SNL, vzhod, bo ostala vsaj majhna senca regularnosti iz 15. kroga prvenstva v I. MNL Murska Sobota.

Ne glede na to, kaj se bo do konca prvenstva zgodilo, v ŠNK Radgona sledimo svojim ciljem. Res je sicer, da v vseh tekmovanjih skušamo zmagovati in dosegati kar najboljše rezultate. A, ne za vsako ceno! Vedno se bomo viteško borili tudi za človeške vrednote, fair play in kodeks. In ko bo tako, bomo zadovoljni tudi če bodo rezultati nekoliko slabši in če ne bomo napredovali v višjo ligo. Žal nam je fantov, ki se borijo, na koncu pa ne zmagajo, toda mi jih skušamo učiti tudi drugih vrednot, ki so v življenju pogosto pomembnejše od zmag na terenu. Vse v klubu je v petek, 14.4. zvečer šokirala žalostna novica o smrti Vikija Lipiča, ki je veliko naredil za radgonski nogomet. Zlasti so bili prizadeti nekateri mlajši nogometaši, med katerimi so bili tudi tisti, ki so Vikija skušali oživeti. Zato bi jim morali omogočiti vsaj majhen duševni počitek za tako pomembno tekmo.

Največ očitkov, očitno neutemeljenih, s strani nekaterih navijačev in še koga, za nastop v Bakovcih, leti na prvega človeka ŠNK Radgona, našega zastopnika, Benjamina Krajnca, ki pa je, kot sam pravi naredil vse kar je bilo možno, da bi se tekma preložila in se odigrala dva dni pozneje. "Že ko me je v petek zvečer po telefonu poklical najstarejši član članske ekipe Borut Uhan in med jokom povedal, da je umrl naš dolgoletni nogometaš, v zadnjih letih pa član in sekretar veteranske sekcije Viki Lipič, ki je bil na stadionu in v slačilnicah vsaj dvakrat tedensko, sem takoj zvečer skušal stopiti v kontakt s predsednikom MNZ Murska Sobota, podpredsednikom NZS in vodjo tekmovanja Danilom Kacijanom. Slišala sva se šele zjutraj, a mi je po telefonu pojasnil, da v skladu s pravili tekmovanja, ne more preložiti tekme. Dal mi je kontaktno številko predstavnika NK Bakovci (gospoda Papiča), da naj se sami dogovorimo za preložitev tekme. Poklical sem omenjenega gospoda, a ni želel niti slišati o preložitvi tekme", je povedal zastopnik kluba Benjamin Krajnc, ki je ponovil, da se tukaj ni moglo nič storiti in vsa druga natolcevanja so odvečna.

Ker pa smo tekmo morali odigrati, saj je bila delegirana na soboto, je bilo boljše, da so fantje odpotovali v Bakovce in častno izgubili, a so lahko z dvignjenimi glavami zapustili bakovski športni center. Za nekoga drugega pa je fair play dejansko tujka! Sicer če naših fantov v Bakovcih ne bi bilo, bi izgubili 0:3, morebiti pa bi dobili še kakšno dodatno kazen. Zato so se fantje in vodstvo kluba le odločili, da gredo odigrati tekmo v Bakovcih. Ne glede na vse, in tudi če pravilnik tega dobesedno ne opredeljuje bi lahko vodja tekmovanja, Danilo Kacijan, vsaj po človeški plati, vse skupaj rešil drugače.

P. s.: V ŠNK Radgona ne želimo nikomur soliti pameti, ali krhati korektne odnose z vodstvom tekmovanja, še manj pa s katerokoli drugo ekipo, ki nam je tekmec. Želimo si le malo več športnega viteštva in fair playa!

Član UO ŠNK Radgona:
Oste Bakal


Več v Šport