V vinogradih se je pozeba ponovila v še hujšem obsegu kot lani

Prleške vinograde je ponovno prizadela pozeba, pri P&F Jeruzalem so nasadi letnika 2016 pomrznili v celoti, nasadi letnika 2015 pa do 40%

Prlekija-on.net, petek, 21. april 2017 ob 16:028
Aprilska pozeba

Aprilska pozeba

Po lanski aprilski pozebi se je zgodba v vinogradih kleti P&F Jeruzalem v Ljutomersko-Ormoških goricah letos ponovila, žal v še hujši obliki. Napovedano ledeno hladno jutro 21. aprila je po pričakovanjih, kljub preventivnim ukrepom, povzročilo pozebo številnih leg vinogradov. Med sortami sta bila najhuje prizadeta rumeni muškat in šipon.

Nasadi letnika 2016 so pomrznili v celoti
Kot poročajo iz kleti, so se temperature 21. aprila zjutraj spustile vse do -5 stopinj Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal, predvsem na mladih vinogradih. Nasadi letnika 2016 so pomrznili v celoti, nasadi letnika 2015 pa do 40%. Pri rodnih nasadih je analiza do sedaj opravljena na 6 od 9 delovišč, kaže pa se 34% škoda. Med sortami so daleč največjo škodo utrpeli vinogradi rumenega muškata, ki so uničeni v celoti in vinogradi šipona, ki so utrpeli 60% škodo – ob tem je treba žal poudariti, da gre za sorto, ki velja za ponos regije.

Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti po prvih nepopolnih podatkih ocenjuje, da je nastala škoda v vinogradih okrog 35%, za primerjavo je lanska zmrzal povzročila 15% škodo. To za klet pomeni izgubo okrog 1.500 ton grozdja. Hkrati pa ostaja velika skrb kaj se bo s prizadetimi vinogradi zgodilo v prihodnje, saj ima pozeba velik vpliv na vzgojo rodnega lesa in posledično rodnost v prihodnjih letih. Klet pri kooperantih posledice zmrzali in višino škode še ugotavlja, prav gotovo pa je tudi tam precejšnja.

V kleti so bili na možnost zmrzali pripravljeni in sicer so poskrbeli za tretiranje vinogradov z aminokislinami, dimljenje vinogradov in mulčenje, a žal ti ukrepi niso uspeli preprečiti te hude pozebe.

Tudi letos je tako veliko zasebnih vinogradnikov praktično čez noč ostalo brez pridelka ali pa je le-ta močno poškodovan. Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič - Vinoreja Kaučič iz Gresovščaka, nam je povedal, da je škoda v njihovih vinogradih prav tako hujša kot lani, ko je bila preko 50%.

Podrobnejša ocena stanja bo znana v začetku prihodnjega tedna.

Pozeba je prizadela tudi sadno in drugo drevje ter vrtnine.


Več v Narava