Helga Maria Niederl: Now (zdaj)!

S svojimi »trenutki« se Radgončanom predstavlja prijateljica iz Avstrije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. maj 2017 ob 08:13
Helga Maria Niederl in Tatjana Mijatović

Helga Maria Niederl in Tatjana Mijatović

V galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni se je množica ljubiteljev likovnega ustvarjanja udeležila odprtja razstave slik likovne umetnice Helge Marie Niederl iz sosednje Avstrije, z naslovom: Now! (Zdaj). Poleg kratke osebne predstavitve, je o avtorici zanimive razstave, katero zgovorno poudarja njen naslov, kajti vse se odvija "v trenutku" torej zdaj, spregovorila predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović, ki se je poleg avtorici, zahvalila tudi občini Gornja Radgona in Kultproturju, katerega je na otvoritvi predstavljala Katja Bajec. Za glasbene vložke na odprtju razstave, katere se je udeležilo nekoliko več sosedov iz Avstrije, kot domačinov, in katera bo na ogled mesec dni, sta poskrbela člana skupine Bataljon – borci za rock'n'roll, Tomi Šoštarič in Ditka Vodan Šoštarič.

Po besedah Mijatovićeve, je "Helga Maria dobra prijateljica Likovnega društva Gornja Radgona. Spoznala sem jo lani pri pripravi koncepta za likovno kolonijo, kamor smo povabili tudi umetnike iz sosednje Avstrije. Priskočila nam je na pomoč pri iskanju primerne lokacije za izvedbo razstave, ki smo jo pripravili v avstrijski Radgoni (Bad Radkersburgu). Izkušnja je bila zelo dobra in zato avstrijski umetniki tudi letos sodelujejo na naši že 13. likovni koloniji, ki jo bomo pripravili naslednji mesec".

Slikarka Hlega Maria Niederl je rojena v kraju Salli na Zahodnem Štajerskem, osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Köflachu, kasneje se je v Gradcu izučila za poklic davčne svetovalke. Od leta 1980 živi in ustvarja v Tieschnu in je mati treh sinov. Tukaj nekako dozori njena želja po likovnem izražanju, zato se kaj kmalu tudi izobražuje pri številnih priznanih predavateljih v likovni sceni, ki delujejo na avstrijskem Štajerskem. "Helga Maria je svoja dela začela javnosti predstavljati leta 1990 in s tokratno razstavo v Gornji Radgoni, jih beleži že 85, sodeluje pa tudi na številnih skupinskih razstavah. Njena dela je javnosti predstavila tako v rodni Avstriji in Sloveniji, kot tudi na Madžarskem, Hrvaškem, Poljskem pa tudi v Indiji. Je udeleženka številnih likovnih srečanj, kolonij in simpozijev doma v Avstriji in tudi v tujini. Tudi sicer je zelo angažirana na likovnem področju. V Tieschnu je osnovala zasebno galerijo, je organizatorka mednarodnih simpozijev v Avstriji kakor tudi v Italiji, kakor tudi kreativnih delavnic in likovnih tečajev tako za odrasle in otroke v šolah in vrtcih. Kar nekaj časa je preživela v Indiji, kjer je poleg likovnega ustvarjanja izpeljala nekaj umetniških projektov", je dejala Mijatovićeva.

Tudi v domačem Tieschnu je izvedla kar nekaj zanimivih projektov, trenutno pa v Reha kliniki v Bad Radkersburgu deluje kot vodja likovne delavnice. Je namreč idejna vodja projekta Kunst Avgust, bienalnega projekta, kamor vključuje domače in tuje umetnike. Navdih za likovno ustvarjanje črpa iz srečanj s človekom, z naravo, nebom in zemljo. Now! - ostane nam samo ta trenutek in prav te trenutke je umetnica prenesla na svoja platna. Zato se jih do začetka junija izplača ogledati v radgonskem kulturnem hramu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje