Zlato priznanje iz znanja geografije za Ahaca Šimundića

Dijaki so najprej reševali pisni del nalog, nato so se odpravili na teren, kjer so opazovali in spoznavali naravnogeografske ter družbenogeografske elemente, pojave in procese

Prlekija-on.net, torek, 9. maj 2017 ob 14:23
Hana Rakuša in Ahac Šimundić

Hana Rakuša in Ahac Šimundić

Tema letošnjega 22. tekmovanja iz znanja geografije je bila Naravne danosti sopogojujejo gospodarstvo pokrajine. Izbrana tema je bila zelo zahtevna, saj so dijaki morali izkazati veliko kompleksnega geografskega znanja. Prav tako so proučili veliko knjižnih in internetnih virov, ker Slovenijo zaznamuje velika pokrajinska razgibanost. Tekmovanje je na vseh nivojih sestavljeno iz pisnega in terenskega dela. Na šolskem tekmovanju je bilo podeljenih kar 21 bronastih priznanj. Pet najuspešnejših dijakov iz tekmovalne skupine A (gimnazija) Tanja Holc, Hana Rakuša, Matjaž Rantaša, Katja Vöröš in Ahac Šimundić ter Luka Marič iz skupine B (predšolska vzgoja) iz GFML se je udeležilo območnega tekmovanja, ki je bilo marca izvedeno na Škofijski gimnaziji v Mariboru. Na tej stopnji so srebrna priznanja osvojili Katja Vöröš, Hana Rakuša in Ahac Šimundić.

Hana Rakuša in Ahac Šimundić sta se uvrstila na državno tekmovanje, ki je potekalo 7. aprila 2017 na OŠ Gornja Radgona. Tam so dijaki najprej reševali pisni del nalog, nato so se odpravili na teren. S pomočjo navodil so opazovali in spoznavali naravnogeografske ter družbenogeografske elemente, pojave in procese v mestnem središču Gornje Radgone. Na podlagi svojih opazovanj ter opisov so kasneje v učilnicah reševali naloge terenskega dela tekmovanja.

Kasneje so imeli udeleženci možnost brezplačno obiskati sejem zdravja, ki se je prav v tem času odvijal na sejmišču v Gornji Radgoni.

Oba tekmovalca sta na državnem tekmovanju izkazala veliko znanja, saj je Ahac Šimundić osvojil zlato priznanje, Hana Rakuša pa srebrno.


Več v Kultura in izobraževanje