V juniju se obeta prvi in edini tek na stolp v Sloveniji, tek na razgledni stolp Vinarium

Osrednje tekmovanje, teke na stolp, bo spremljalo bogato stransko dogajanje s številnimi brezplačnimi aktivnostmi

Prlekija-on.net, petek, 12. maj 2017 ob 12:07
Razgledni stolp Vinarium

Razgledni stolp Vinarium

Podjetje VIGUOR, Meggy Ferencek, s. p., organizira mednarodno športno prireditev 1. VINARIUM TEK, ki bo premierno potekala v soboto, 10. junija 2017, z uradnim pričetkom ob 9:00, na razglednem stolpu Vinarium v Lendavi. Osrednje tekmovanje, teke na stolp, bo spremljalo bogato stransko dogajanje s številnimi brezplačnimi aktivnostmi TROPINE. Prireditev bo potekala v vsakršnem vremenu.

Prvi in edini tek na stolp v Sloveniji
VINARIUM TEK je podvig, ki so ga zasnovali tako, da bo postregel z nevsakdanjim športnim izzivom, namenjenim vsem, ki bi radi poživili ter preizkusili samega sebe z vertikalnim tekom na 53,5-metrsko prekmursko arhitekturno znamenitost z 240 stopnicami, ki ponosno stoji pri vrhu krasne vinorodne pokrajine Lendavske gorice ter s svojima dvema razglednima prostoroma omogoča 360-stopinjski pogled na pokrajino naše ter treh sosednjih držav, ob pravi priliki pa še dlje.

Bežeči vzponi po spiralnem stopnišču stolpa, poimenovani EKSi, bodo potekali v treh tekmovalnih kategorijah: 1x EKS, 3x EKS in EKIPNA ŠTAFETA. Tekmovalci bodo po principu kronometra v vrstnem redu, določenim z dodeljenimi čipiranimi startnimi številkami, posamično startali v časovnih intervalih in se skladno z vrsto svoje prijave enkrat ali trikrat spopadli z vsemi stopnicami stolpa, ki vodijo do njegove vrhnje razgledne ploščadi. Posamezno ekipo, ki bo tekmovala v štafeti, bodo sestavljali trije člani, izmed katerih se bo vsak enkrat spopadel z vsemi stopnicami stolpa, ki vodijo do njegove vrhnje razgledne ploščadi, predajali pa si bodo štafetno palico v obliki čipiranega kozarca za vino. Ta tekmovalna kategorija je še posebej namenjena društvom, gasilcem, klubom, mladim, podjetjem, policistom, reševalcem, varnostnikom, vojakom …

Vsak EKS se bo pričel izven stolpa, čas posameznega EKSa pa se bo meril od vključno prve do vključno zadnje stopnice stopnišča stolpa. Vsi tekmovalci bodo tekli samo navzgor, z vrhnje razgledne ploščadi stolpa navzdol pa se bodo vračali samo z dvigalom, kadar se bo to napolnilo z zadostnim številom tekmovalcev.

Vsak tekmovalec prejme napolnjeno darilno vrečko
Razglasili ter nagradili bodo zmagovalce v skupno devetih – štirih posamičnih, enem ekipnem ter štirih mešanih – konkurencah, vključno s tekmovalcem, ki bo pretekel najhitrejši EKS na tekmovanju, posebno priznanje pa bodo podelili najstarejšima tekmovalcu ter tekmovalki in tekmovalcu, ki bo najdlje od doma. Z zabavnim natečajem KOSTUM TI DA POGUM bomo izbrali tudi najbolj kreativno oblečenega posameznika ali skupino na prireditvi.

Vsak tekmovalec bo na infotočki TEČKA ob prevzemu svoje čipirane startne številke prejel dodobra napolnjeno darilno vrečko VREČA PRESENEČA, katere med drugim spominska vsebina naj do takrat ostane skrivnost, najimenitnejši poklon, ki ga bo deležen, ko bo zaključil zahtevni EKS, pa bo nedvomno trenutek veličastnega razgleda z vrhnje razgledne ploščadi stolpa. Z namenom preprečiti zadrževanje tekmovalcev, ki bodo opravili posamezni EKS, na vrhnji razgledni ploščadi stolpa, bodo vsakemu tekmovalcu podarili še posebni kartonček za brezplačni EKS, s katerim se bo lahko po zaključku tekmovanja v vseh treh tekmovalnih kategorijah v netekmovalnem, turističnem duhu še enkrat povzpel na stolp in mirno užival v čarobnem razgledu z njega. Vsi tekmovalci se bodo lahko okrepčali na stojnici GIJBAJNCA.

Prireditev bo zabavni dogodek
V sklopu dodatnih aktivnosti bodo poskrbeli za predtekmovalne priprave tekmovalcev OGREVANJE Z VIGUORJEM, da bo posamezni EKS preprostejši, za potekmovalne oddihe tekmovalcev po njihovih že opravljenih EKSih RAZTEZANJE Z VIGUORJEM, za otroški kotiček z animacijo ter varstvom otrok GVÜŠNO JE LÜŠTNO, da bodo starši lahko mirno srkali svoje EKSe, in za atraktivne GROZDKOVE ŠPORTNE IGRE za odrasle ter otroke, prav tako pa ne bodo manjkali niti glasba, jedača ter pijača.

Prireditev bo zabavni dogodek, namenjen za preganjanje vsakodnevnih tegob, sproščeno druženje in povezovanje z družino, kolegi, (poslovnimi) partnerji, prijatelji, sodelavci, vrstniki, znanci …, še posebej dobrodošlo pa bo bučno navijanje. Prijetni občutki ter spomini vseh prisotnih na skupno dogodivščino, polno radostnih doživljajev ter prigod, bodo izpo(po)lnili poslanstvo ozaveščati o aktivnem preživljanju prostega časa ter zdravem načinu življenja in obujati ter spodbujati kulturno dediščino oz. zapuščino, turizem, vinarstvo, ter umirjanje stresa v zavetju neokrnjene narave.

Skupaj združimo moč in podajmo pomoč
Dobrota ni sirota, zato bodo v sklopu dobrodelne kampanje ZDRAVJE, VSEŽIVLJENJSKO POGLAVJE delež od vsake prijavnine namenili za dobrodelno akcijo ALKOHOL? NE, HVALA, GREM RAJE TEČ NA STOLP!, s pomočjo katere bodo s fokusom na soočanje z gibalno oviranostjo kot eno izmed škodljivih konsekvenc čezmernega uživanja alkohola strokovno obravnavali navedeno specifično problematiko in nudili olajševalno pomoč fizično prikrajšanim osebam, ki trpijo zaradi bolečih poškodb, povezanih z raznovrstnimi nesrečami, ki jim je botrovalo pretirano poseganje po alkoholu, in ki se iz tovrstnega razloga ne bodo mogli enakovredno pridružiti na tekmovanju ali celo biti navzoči na prireditvi, sočasno pa bodo poskušali poučno izobraževati, opominjati ter usposabljati otroke ter mlade o nepotrebnih težavah, h katerim prispeva brezobzirna, nepremišljena ter nezrela zloraba alkohola.

Več podrobnosti o prireditvi je na voljo na spletni strani www.vinarium-tek.si, kjer se na tek lahko tudi prijavite.