Razvili prapor Legature za Pomurje

Viteška svečanost ob razvitju prapora Legature za Pomurje in ob 20. obletnici ustanovitve Omizja za Pomurje, Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. maj 2017 ob 13:43
Zbrani na svečanosti

Zbrani na svečanosti

Na lanskoletni viteški svečanosti v Radencih sta Senat in Konzulat za Slovenijo, Evropskega reda vitezov vina svoje Omizje za Pomurje povišala v Legaturo. S tem sta ji povišala stopnjo in obliko organiziranosti, zahtevnejša pa je postala tudi programska vsebina. Statusna sprememba je odprla možnost sprejetja dveh lastnih redovnih atributov, tirzusa in prapora. Ker je bil tirzus sprejet že ob povišanju, se je Svet legature za Pomurje odločil, da svoj prapor razvije na skupni svečanosti ob praznovanju 20. obletnice ustanovitve Omizja.

V soboto, 13. maja, so se v Grajski dvorani gradu Murska Sobota torej zbrali pripadniki Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo na čelu s prvim prokonzulom Tomo Kovačičem. Gostitelja svečanosti sta bila Prvi in Drugi legat Legature za Pomurje Ignac Rajh in Andrej Šajnovič. V goste sta povabila tudi predstavnike Senata, ki jih je zastopal senatni odposlanec za jugovzhodno Evropo Franz Haschej, vse vodje ostalih petih Omizij v Sloveniji, župana Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandra Jevška, velikega častnega viteza in bivšega predsednika republike Milana Kučana, prvega vodjo Omizja za Pomurje Janija Gonca, vinske kraljice iz Pomurja in druge.

Na svečanosti so v kulturnem programu sodelovali učenci Glasbene šole Murska Sobota, duhovno misel je pripravil duhovnik Leon Novak, v skrajšani obliki pa je bila predstavljena tudi Kronika 20. letnega obdobja. V osrednjem delu svečanosti je bil razvit prapor Legature, ki regijo Pomurje ob reki Muri in v stičišču štirih držav oblikovno simbolizira kot vinogradniško vinarsko območje. Iz rok prvega in Drugega legata je prapor prevzel zakladnik Legature Franc Cipot in ga je po blagoslovitvi s strani duhovnika Leona Novaka simbolno predal prvemu častnemu nosilcu Andreju Gerenčerju. Protokol celotne svečanosti je vodil maršal Legature Mitja Kos. V drugem delu svečanosti, ki ga pripadniki Reda imenujejo viteško prijateljevanje so udeleženci bili deležni pokušnje vrhunskih vin redovnih vinarjev iz vseh vinorodnih pod okolišev Pomurja ter odlične kulinarike gostilne Rajh.

Program celotne svečanosti je povezovala mag. Norma Bale.

Kaj je društvo Evropski red vitezov vina – Ordo equestris vini Europae
Vinski vitezi se neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo:
- za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina,
- za znanstveno in raziskovalno delo z vinom,
- za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom,
- za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu,
- za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo,
- za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude,
- za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468,
- za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva,
- za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote,
- za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost,
- za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru.

Enakopravni viteški zapriseženci, hospita, hospes, dame, vinski svetniki, vinske dame, vinski sodniki, redovne dame in vitezi vina s svojo opredelitvijo za vinsko viteštvo in s svojimi konkretnimi prispevki ter dejavnostjo na osebnem in poklicnem področju služijo uresničevanju plemenitih redovnih ciljev.

IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI!


Več v Kultura in izobraževanje