Sredi polja na Veščici stoji nov križ

Stamničarjev križ je bil postavljen davnega leta 1936

Prlekija-on.net, nedelja, 21. maj 2017 ob 09:24
Prenovljen Stamničarjev križ

Prenovljen Stamničarjev križ

V obmejni župniji Razkrižje je po vaseh in med polji ter vinogradi postavljenih veliko križev in križnih znamenj h katerim se verniki zatekajo ob različnih cerkvenih praznikih, dogodkih ali pa se ob križu ustavijo in opravijo molitev za zdravje, dobro letino. Davnega leta 1936 je bil sredi polj v vasi Veščica pri Razkrižju postavljen leseni križ, ki je bil sicer v tem času enkrat obnovljen. Pred leti pa so neznanci iz križa sneli in okradli nabožno Marijino podobo. Ker pa je križ načel zob časa se je družina Janeza Stamničarja odločila, da bo križ obnovila. Križ namreč stoji sredi Veščičkega polja in sicer kot znak varovanja teh polj in pridelkov, ki rastejo na poljih in ljudem, ki kmetujejo na tej prleški zemlji in kot božje znamenje kot znak krščanstva v tem delu župnije Razkrižje.

Sedaj po 40 letih sredi polja v vasi Veščica spet stoji nov križ in sije v svoji lepoti, kajti zgodba o križu je v tem, da ga je družina Stamničar vedno vzdrževala, kar je bila tudi želja njihovih prednikov, da ga vzdržujejo in po potrebi tudi obnavljajo. Ko se je končala druga svetovna vojna so se vojaki, ki so zapuščali vojno pogorišče vojne vihre bivše Jugoslavije ob njem tudi ustavljali. Glavno skrb za postavitev novega križa je imel oče Franc Stamničar, ki je nabavil Marijin kip. Levji del zgodbe pri postaviti in obnovi križa je imel Janez Stamničar, ki je vložil veliko dela in prostega časa, da je križ spet dobil novo podobo.

Jezusa in Marijo je prebarval Robi Košar, da spet stoji križ pa so še pomagali drugi dobrotniki iz župnije Razkrižje. Nad križem je tudi novi bakreni nadstrešek, ki križ varuje pred dežjem in drugim vremenskim vremenom. Hrastov les za križ pa je daroval Janez Črešovnjak, ob križu je postavljen tudi betonski podstavek, kjer se polaga cvetje in sveče. Na dogodku v soboto, 20. maja, ob blagoslovu novega križa se je zbralo veliko število vernikov domače razkriške župnije in od drugod. O pomenu in novem križu je zbranim nekaj besed namenil Jože Stamničar iz Veščice. Blagoslov pa je opravil župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja, ki je pohvalil družino, da se je odločila za postavitev križa in da naj še naprej skrbi za to sakralno znamenje. Po blagoslovu so domači vse skupaj še pogostili z domačimi prleškimi dobrotami.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje