Sredi Beltincev so spet pele kose

Tretje mednarodno srečanje koscev in kosic na stari način

Prlekija-on.net, četrtek, 1. junij 2017 ob 08:54
Košnja na stari način v Beltincih

Košnja na stari način v Beltincih

Kako pomembni so spomini na nekdanje opravilo je bilo videti in občutiti na prikazu košnje trave z ročnimi kosami sredi Beltincev. Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike in ostale tehnike Pomurje Beltinci je v sodelovanju z Biotehniško šolo Rakičan pripravilo tretje mednarodno srečanje in košnjo trave s kosami na stari način. Kosci in kosice so se zbrali na travniku sredi Beltincev, si nabrusili kose in začeli kositi tako kot so to počeli pred 50 leti Beltinčani, ko so še imeli živali v svojih hlevih. Travo so namreč ročno kosili in posušeno kot seno pozimi krmili živini.

Na tretji mednarodni košnji trave na stari način so svoje veščine v košnji pokazali poleg članov Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurje Beltinci, še kosci in kosice iz Društva upokojencev Beltinci, Društva upokojencev Kobilje, Društvo Dimek Beltinci, Polanski Pücki, člani KUD Beltinci, Turistično društvo Beltinci, PGD Beltinci, PGD Štrigova na Hrvaškem, gostje Odrancev, starodobniki iz Koga in Miklavž pri Ormožu, ki so se na prireditev pripeljali s starimi starodobnimi kmetijski traktorji. Skupaj so kosci in kosice pokosili 20-arsko parcelo, ki je last Krajevne skupnosti Beltinci. Na veliko presenečenje so za kose poprijele ženske in kosile skupaj z moškimi. Za vsakim pokošenim plastom trave so še travo z lesenimi in železnimi vilami raztepli, da se bo posušila in se bo seno porabilo za hrano za živino ali za male živali, kot so zajci.

Pred začetkom košnje sta zbrane nagovorila in poudarila pomen tovrstnega obujanja, predsednik Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurje Beltinci Ivan Zadravec in župan občine Beltinci Milan Kerman. Tudi tokat kosci in kosice niso bili žejni in lačni, kajti za vse je bila pripravljena obilna malica z domačimi dobrotami. Za to etnološko prireditev so se vsi oblekli v stara kmečka oblačila, kar je dalo čar dogodku košnje trave na stari način. Kosci in kosice so se zbrali na domačiji Zadravec, kjer so bili na ogled postavljeni stari traktorji in ostala kmetijska tehnika. Od tam so potem šli v povorki na travnik, kjer so na slikovit način prikazali in obudili košnjo na stari način.

Slogan koscev in kosic kot nekoč je bil »dober kos«. Kot nalašč je jutranji sobotni dež koscem in kosicam omogočil, da so kose bolj kosile in pele svojo pesem. Želja organizatorjev je, da bi ta etnološko obarvana prireditev poslej postala tradicionalna, da bi predvsem mladi videli, kako so pred 50 leti kosili travo za živino. Nekoč so kosci preden so šli na travnik na vse zgodaj ročno sklepali kose in šli do jutranjega svita kosit. Ženske so jim na travnik prinesle obilen zajtrk, ki so potem pokošeno travo razteple. Trava se je na travniku sušila in obračala z lesenimi vilami. Posušeno so potem nakladali na leseni voz in s pomočjo kravje vprege so seno potem shranili za zimo. Tako je minila še ena lepa etnološka prireditev, ki jo ohranja in neguje Društvo ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurje Beltinci, kajti kolo časa so sredi Beltincev zavrteli za nekaj desetletij nazaj, ko so skozi Beltince na bližnje travnike hodili kosit kosci in kosice, a to nostalgijo in spomine tistih časov že tri leta obujajo in ohranjajo Beltinčani, kar je vsekakor prav in za pohvaliti.

Tudi tokrat so se po končani košnji trave kosci in kosice po stari kmečki navadi zbrali za skupno mizo, kjer so poskusili prekmurske kmečke dobrote. Ob tej priložnosti so si vsi skupaj po košnji trave ogledali razstavo starih traktorjev in ostale kmetijske tehnike.

Jože Žerdin


Več v Družabno