Množično vseslovensko srečanje krvodajalcev v Veržeju

Krvodajalci so obeležili slovenski in svetovni dan krvodajalstva

Prlekija-on.net, nedelja, 18. junij 2017 ob 09:17
28. srečanje krvodajalcev v Veržeju

28. srečanje krvodajalcev v Veržeju

Kako pomemben vezni člen so slovenski krvodajalci pove podatek, da življenjska tekočina kri, vsak dan reši veliko življenj in sicer ob prometnih nesrečah, raznih poškodbah bolnikov, ki so slabokrvni, pri presajanju organov… Kri je za vsakega človeka dragocena in nenadomestljiva tekočina. Kot pravijo krvodajalci so ponosni, da nekomu pomagajo ali rešijo življenje, kar je za njih največje zadovoljstvo, to je del njihove vsesplošne dobrote, saj kri darujejo brez plačila. To delajo korak za korakom, vsak dan, vseh 365 dni v letu, že leta in leta, pri čemer je to njihov svet solidarnosti in pomoči.

Prav v tej luči so se v soboto, 17. junija v Športno – rekreacijskem centru v Veržeju srečali in zbrali krvodajalci na že 28. srečanju krvodajalcev Slovenije. Med slovenske krvodajalce pa so prišli gostje iz sosednje države Hrvaške iz Čakovca in države Avstrije iz Bad Radkesburga. Kot je bilo na 28. srečanju krvodajalcev Slovenije povedano, je miselna naravnanost vseh krvodajalcev, poslanstvo v skrbi za sočloveka, ki je posledica volje in dejanj, kajti volja je most in ključ do uspeha in lepše prihodnosti vseh tistih, ki potrebujejo življenjsko tekočino – kri. Tako iz leta v leto zapisujejo svoje uspehe na krvodajalstvo, bogatijo tradicijo, a ostajajo sledi, ponos in odgovornost.

Organizatorji 28. srečanja krvodajalcev Slovenije so bili Območno združenje Rdečega križa Ljutomer, krajevna organizacija Rdečega križa Veržej in občina Veržej. Na srečanju v Veržeju se je v idiličnem naravnem okolju streljaj od reke Mure pod šotorom zbralo okrog 700 krvodajalcev, ki so začutili, da so vredni zaupanja, ko njihova kri reši marsikatero življenje. Kot je bilo poudarjeno v Veržeju so se lansko leto slovenski krvodajalci potrudili in darovali svojo kri pri čemer ni nihče ostal brez te dragocene tekočine, a zaradi števila prometnih nesreč je potreba po krvi vse večja in večja.

V uradnem delu 28. srečanja krvodajalcev so zbrane krvodajalce pozdravili predsednica območnega združenja Rdečega križa Ljutomer Silva Duh, podžupan občine Veržej Andrej Sraka, direktor Zavoda za transfuzijsko medicino dr. Danijel Starman in kot gost dr. Kristjan Valkaj, ravnatelj občinskega društva Rdečega križa Čakovec. Slavnostni govornik na 28. srečanju krvodajalcev Slovenije pa je bil predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber, ki je nekaj besed spregovoril o krvodajalstvu na slovenskem in v mednarodnem merilu, pohvalil vse, ki darujejo kri in tako rešujejo življenja tistih, ki so te življenjske tekočine potrebni, se zahvalil organizatorjem, da že 28 let vztrajajo in pripravljajo vseslovensko srečanje krvodajalcev.

Vsi, ki so ta dan prišli v Veržej so podoživeli lepo srečanje, kajti ko bodo ponovno darovali kri se bodo zavedali besed, ki so jim bile namenjene v Veržeju, da je potrebno živeti vsak dan posebej, z veliko mero potrpljenja in ljubezni do bližnjega, do sočloveka, ki je pomen življenja, moč vsakdana. Dogodek s srečanjem in druženjem so torej v Veržeju obeležili slovenski in svetovni dan krvodajalstva, saj je bilo poskrbljeno tudi za kulturni in zabavni del srečanja. Vsi, ki so se udeležili srečanja so se lahko še ustavili ob stojnicah Rdečega križa, si vzeli čas za ogled murskih mrtvic, narave in Babičevega mlina na reki Muri. 

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje