Poslovil se je Stanko Čurin, legenda slovenskega vinogradništva in vinarstva

Umrl je Stanko Čurin, svetovno priznani prleški vinar, ki je v vinarstvu dosegel vse, kar se je doseči dalo

Prlekija-on.net, četrtek, 6. julij 2017 ob 22:0321
Stanko Čurin

Stanko Čurin

V 88. letu je umrl Stanko Čurin, svetovno priznani prleški vinar, ki je v vinarstvu dosegel vse, kar se je doseči dalo. Rojen je bil leta 1929 v Vodrancih pri Kogu, bil pa je prvi zasebni pridelovalec vina v Sloveniji ter prvi zasebni pridelovalec v Jugoslaviji nagrajen z zlato medaljo. Med prvimi je začrtal nove smeri, postavljal nove mejnike v slovenskem vinarstvu. Bil je prvi, ki je ustvarjal predikatna vina posebnih kvalitet: suhi jagodni izbori, ledena vina, izbori in pozne trgatve.

Je lastnik številnih prestižnih priznanj, ki jih je prejel na ocenjevanjih vin doma in v tujini, ustvaril je tudi najboljša in najbolj uspešna vina v zgodovini slovenskega vinarstva. Med drugim je v Bruslju prejel najvišje priznanje za svoje vino, ki je bilo najbolje ocenjeno med več kot 4.700 vzorci iz celega sveta, v Londonu pa je vino bilo več let zapored šampijon.

Spodaj si lahko ogledate posnetek, ki je nastal leta 2012, ko so Künštni Prleki pri Čurin-Prapotnikovih bili na brotvi, v drugem posnetku pa Stankovo vinogradniško pot.

Stanko, počivajte v miru, družini pa iskreno sožalje.


Več v Črna kronika