Lendava vabi na pestro festivalsko dogajanje, ki vzpodbuja pozitiven trend rasti turizma v Občini

Od 23. avgusta do 2. septembra 2017 bo v Lendavi potekal že tradicionalni, 3. Festival Vinarium, ki že vrsto let združuje najbolj prepoznavne lendavske prireditve

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. avgust 2017 ob 15:04
Anton Balažek in Igor Kolenko

Anton Balažek in Igor Kolenko

V Lendavi bo od 23. avgusta do 2. septembra 2017 potekal že tradicionalni, 3. Festival Vinarium, ki že vrsto let združuje najbolj prepoznavne lendavske prireditve. Najbolj odmevna je etnokulinarična prireditev Bogračfest, ki bo 26. avgusta in v Lendavo vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pester program bo tudi na tradicionalni Lendavski trgatvi, ki bo 2. septembra, letos na dveh lokacijah, in sicer v mestnem jedru ter na Stolpu Vinarium, njena osrednja točka pa je povorka s predstavitvijo domačih običajev. Prireditve v sklopu Festivala Vinarium bo kot vedno spremljala bogata kulinarična ponudba, začinjena z odličnimi lendavskimi vini, ki se bo zvečer končala z glasbeno-zabavnim programom. Festival Vinarium bo obogaten še z mladinskih programom in tako zelo zanimiv tudi za najmlajše obiskovalce. Razgledni stolp Vinarium je glavni motor in povezovalec novih in že uveljavljenih turističnih aktivnosti v Lendavi, ki so v minulem letu v Lendavo pripeljale za dobro tretjino več dnevnih obiskovalcev ter za več kot 10 % povečale število nočitev v občini.

Že tretje leto zapored bo ob koncu avgusta in na začetku septembra potekal Festival Vinarium, ki v Lendavi vedno poskrbi za pestro dogajanje, ki privablja vse generacije. S 23. avgustom se bo pričelo predfestivalsko dogajanje, ki bo uvod v festivalsko vzdušje. Na kulinarični ulici, ki se bo nahajala na Mlinski ulici, bodo predstavljene lokalne dobrote (bograč, pereci, langaš, dödöli, hotiške ribe) in lendavsko vino, ne bo manjkalo glasbe in kulturnega programa, odprta pa bo vse do 25. avgusta.

Strokovni posvet Kultura in turizem bo 25. avgusta 2017 potekal v Mestni hiši Lendava pod naslovom »Kandidatura za Evropsko prestolnico kulture 2025 - izziv in priložnost«. Mednarodnega posveta se bodo udeležila prijateljska mesta in naravna zdravilišča v sklopu priprave kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. Isti dan zvečer se bo ob 19.00 uri na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava zvrstil koncert Beethovnovih del v jazz izvedbi. Nastopila bosta glasbena zasedba Sárik Péter Trio pod taktirko jazz pianista, skladatelja in učitelja, Pétra Sárika, in Komorni pevski zbor Vita Lendava.

Bogračfest 2017, sobota, 26. avgust 2017, od 8.00 ure naprej, staro mestno jedro
Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Vsako leto se na tradicionalni, etno-kulinarični prireditvi zbere več tisoč obiskovalcev, ki uživajo ob pokušanju bograča. Ob odlični kulinarični ponudbi lahko obiskovalci okušajo tudi lendavska vina iz okoliških goric.

Bogračfest bo letos v soboto, 26. avgusta 2017, v starem mestnem jedru. Pestro dogajanje se bo pričelo že ob 8.00 uri zjutraj in potekalo čez cel dan. Prijave tekmovalnih ekip so doslej prispele že iz štirih držav. Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Organizatorji pripravljajo bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do tržnice s ponudniki na ploščadi pred Kulturnim domom, zabavno-glasbenega programa ter animacije z uličnimi glasbeniki. Ob 20.00 uri zvečer bo vrhunec dogajanja, saj bodo razglasili rezultate tekmovanja v kuhanju bograča in podelili priznanja v dveh kategorijah, in sicer »Najlepše urejeno tekmovališče« in »Mojstri bograča«. Pika na i celotnemu dnevu pa bo koncert znane hrvaške glasbenice Danijele Martinović.

V času Bogračfesta bo organiziran brezplačni prevoz obiskovalcev na stolp Vinarium Lendava (nad cerkvijo).

38. Lendavska trgatev 2017, sobota, 2. september 2017, od 9. ure naprej, staro mestno jedro in Stolp Vinarium
Praznik vinogradnikov, Lendavska trgatev, je tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev s pestrim celodnevnim programom, bogato kulinarično ponudbo in odličnimi lendavskimi vini. Potekala bo 2. septembra, tokrat na dveh različnih lokacijah, in sicer v mestnem jedru ter na Stolpu Vinarium. Na ta dan bodo od 13.00 ure organizirani brezplačni prevozi obiskovalcev na Stolp Vinarium Lendava izpred avtobusne postaje Lendava (pri trgovini Spar).

V starem mestnem jedru bo med 9.00 in 11.00 uro potekal program z jutranjo godbo, med 11.00 in 13.00 uro bo potekala tradicionalna povorka skozi staro mestno jedro, med 13.00 in 15.00 pa bo potekala ponudba na kulinaričnih otokih.

Letos je prvič prizorišče dogajanja tudi Stolp Vinarium Lendava, kjer bo med 15.00 in 18.00 uro Folklorni festival in program za otroke, od 18.00 ure dalje pa bo potekal zabavno glasbeni program z ansamblom Mladi Gamsi.

V času Festivala Vinarium se z Dnevi odprtih vinotočev obeta pestro dogajanje tudi na vinskoturistični cesti. V Lendavskih in Dolgovaških goricah bodo vsak dan med 11.00 in 22.00 uro odprti vinotoči, ki bodo obiskovalce pričakali z bogato ponudbo. Sodelujejo Turistična kmetija - vinotoč Ilona Huzimec - Végh, Hiša vina Cuk, Vinski hram Rožman, Vinska klet Kelenc, Okrepčevalnica - Pizzerija Hugi in Stolp Vinarium Lendava.

Na Lendavskem gradu bo še do 31. oktobra odprta likovna razstava Salvador Dalí. Na ogled je več kot sto grafik in risb ter dveh tapiserij katalonskega umetnika, katerega opus zajema obdobje skoraj celotnega 20. stoletja. Ustvarjati je začel še kot otrok, njegova naravnost eksplozivna ustvarjalna moč pa je bila prisotna vse do smrti.

Občutna rast števila nočitev in obiskovalcev v Lendavi
V letu 2016 je turistični obisk v občini Lendava sledil trendu rasti in razvoja iz preteklih let. V občini je tako prenočilo 129.826 turistov, kar predstavlja 10 % rast v primerjavi z letom 2015. Pričakovano je največ turistov še vedno v poletno-jesenskih mesecih, od julija do septembra. V tem času je zabeleženih več kot 12 tisoč nočitev mesečno. Zastavonoša pri tem trendu rasti in razvoja v lanskem letu je zagotovo najmočnejši turistični magnet, razgledni stolp Vinarium, ki postaja prava ikona vinsko-turistične ceste Lendavske gorice in Občine Lendava. Od septembra 2015, ko je bil uradno odprt, se je nanj povzpelo že 180.522 obiskovalcev. V letu 2016 jih je bilo 94.253, letos pa doslej 56.954, kar je že okrog 30 % več kot v enakem obdobju lani.

Spodbudni so tudi podatki obiskanosti Galerije – Muzej Lendava, ki se za leto 2016 lahko pohvali s 17.843 obiskovalci, kar je za dobro tretjino več kot leto poprej. Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva je lani privabil skupaj 3.157 obiskovalcev, kar je za kar dobrih 50 % več kot v letu 2015. Gledališko in koncertno dvorano, ki je v letu 2016 gostila 108 prireditev, pa si je kot objekt ogledalo 2.808 gostov, kar je za 14 % več kot v 2015. Porast so tako zabeležili tudi v Sinagogi, kjer je 5.976 obiskovalcev v lanskem letu pomenilo kar 26 % boljši rezultat kot v 2015. Trend rasti ne pojenja niti v letu 2017, kar je najboljša potrditev dosedanjega dela in vzpodbuda tudi vnaprej.

Predstavitev vsebin in vse ključne informacije o Lendavi in okolici za turiste in obiskovalce so že tri mesece dostopni na novem turistično-informacijskem portalu www.lendava-lendva.si. Vsebine na spletnem portalu so v štirih jezikih, obiskovalci portala pa se lahko virtualno »sprehodijo« po naravni in kulturni dediščini, si ogledajo ponudbo za različne ciljne skupine, dobijo podatke o nastanitvah in se seznanijo s prireditvami in dogodki. Spletna stran je zasnovana pretežno na slikovnem materialu in je interaktivna, saj omogoča aktivno povezavo s socialnimi omrežji.  Kot zanimivost omenimo, da je Občina Lendava uvrščena med TOP 30 turističnih destinacij v letu 2016. Med 212 občinami je osvojila 24. mesto (vir: Finance, junij 2017). Z začrtanim razvojem turizma želijo, da se ob naslednjem ocenjevanju uvrstijo med najboljših 20 ali celo 10 turističnih destinacij v Sloveniji. S tem razlogom bo v okviru programa razvoja turizma v letu 2017 Občina Lendava spodbujala delovanje turističnih programov in promocijske aktivnosti, med katere spada tudi Festival Vinarium. Med pomembne gradnike nadaljnjega razvoja turizma pa se uvrščajo še naslednji projekti: Razgledni stolp Vinarium, IronCurtainCycling, Kandidatura za evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 ter Medregionalni program sodelovanja Evropske unije s sodelovanjem 3 držav »PROGRAM AQUACULTURAL«.

»Pravočasno smo se pripravili na konjunkturo turizma v Sloveniji in osrednji Evropi, zato lahko sedaj z razglednim stolpom Vinarium in prenovljenimi dogodki Festivala Vinarium žanjemo rezultate, ki se kažejo v nadpovprečni rasti števila dnevnih obiskovalcev in nočitev v Občini Lendava,« je povedal župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek, in dodal: »Z zadovoljstvom ali morda z zaskrbljenostjo tako ugotavljamo, da nam že zmanjkuje prenočitvenih kapacitet, kar je odlična priložnost za morebitne vlagatelje, zato bomo vse sile usmerili v nove projekte v okviru glampinga v zidanicah, srčno pa si želimo tudi nov hotel, ki ga Lendava zelo potrebuje. Vsi ti pozitivni signali so tako najboljše sporočilo vlagateljem in prepričan sem, da se bodo na ta račun tovrstne investicije zgodile že v bližnji prihodnosti


Več v Kultura in izobraževanje