Po Štajerskem in Prekmurju pustošilo neurje

Veter je podrl številna drevesa, odkrival strehe, ...

Prlekija-on.net, petek, 11. avgust 2017 ob 11:411
Neurje v Prlekiji

Neurje v Prlekiji

Kot je to poletje bilo že večkrat, je v četrtek pozno popoldan naše kraje ponovno zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem in udari strel. Veter je podrl številna drevesa, odkrival strehe, ... Najhuje je bilo na Štajerskem v širši okolici Maribora, kjer je nastala velika gomtna škoda, saj je orkanski veter podrl številna drevesa, ki so padala na avtomobile in hiše.

V dveh urah skoraj 200 klicev
Na PU Maribor so tako policisti imeli precej dela z neurjem, saj so med 19. in 21.30 prejeli skoraj 200 interventnih klicev. Največ težav so povzročala podrta drevesa, ki so padla na cesto ali poškodovala vozila ter drugo premoženje ljudi. K sreči hujših prometnih nesreč v tem času niso zabeležili. Kljub opozorilom, da je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno, so bili obveščeni, da so nekateri vozniki ustavljali v predorih in s tem ogrozili svojo varnost ter varnost drugih prometnih udeležencev.

Naše kraje je hujše neurje večinoma obšlo, a je vseeno podrlo številna drevesa ter odkrilo kar nekaj streh. Močno neurje  je trajalo približno eno uro. Močan veter z dežjem in točo je podiral drevesa, odkrival strehe in delal škodo na premoženju. Vse dežurne službe so bile na terenu, da so odpravljale posledice neurja, ki ga odpravljajo še ta trenutek. Na srečo je v neurju nastala samo materialna škoda. Spodaj objavljamo intervencije na širšem območju Prlekije.

Ob 20.02 je na območju Ormoža močan veter podrl drevo na cesti in odkril streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivanjkovci so razžagali in odstranili drevo s cestišča ter ga očistili in prekrili streho stanovanjske hiše pri čemer so porabili dvesto kvadratnih metrov folije. Nekaj po 20.00 je močno neurje zajelo naselje Stanetinci v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Močan veter je odkril streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rožički vrh - Stanetinci so pomagali pri pokrivanju streh. Nekaj po 20.00 je močan veter podiral drevesa v naselju Hrašenski vrh v občini Radenci. Gasilci PGD Hrašenski vrh so odstranili podrto drevje. Nekaj po 20.00 je močan veter zajel naselju Rihtarovci v občini Radenci. Gasilci PGD Hrastje-Mota so pomagali pri pokrivanju strehe.

Nekaj po 20.00 je močan veter odkril streho in podrl več dreves v naselju Branoslavci v občini Ljutomer. Gasilci PGD Branoslavci so odstranili podrto drevje in prekrili streho na gospodarskem poslopju. Nekaj po 20.00 je močan veter zajel naselje Žihlava v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Veter je odkril streho v velikosti okrog 230 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Stara Gora so pomagali pri pokrivanju strehe. Nekaj po 20.00 je močan veter zajel naselje Dragotinci v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Podrta drevesa so odstranili gasilci PGD Dragotinci. Nekaj po 20.00 je močan veter podrl drevesa čez cesto v naselju Ivanjski vrh v občini Gornja Radgona. Gasilci PGD Spodnji Ivanjci so odstranili podrto drevje.

Nekaj po 20.00 je močno neurje zajelo naselje Radenski vrh v občini Radenci. Gasilci PGD Radenci - Boračeva so odstranili podrto drevje in pomagali pri pokrivanju streh v Radenskam vrhu in v Radencih. Ob 20.08 je močan sunek vetra odkril streho v Zgornjem Kocjanu, občina Radenci. Gasilci PGD Kapela so pokrili del odkrite strehe. Ob 20.15 je v Središču ob Dravi močan veter podiral drevesa in razkril streho na objektu. Gasilci PGD Središče ob Dravi so razžagali dve dresi, ju odstranili in počistili cestišče, ter zravnali šest kvadratnih metrov plastične strehe na objektu in jo pritrdili.

Ob 20.15 je močan sunek vetra odkril del strehe v Stročji vasi, občina Ljutomer. Gasilci PGD Stročja vas so del odkrite strehe prekrili s folijo. Ob 20.30 je močno neurje z vetrom odkrilo streho v naselju Očeslavci in podrlo nekaj dreves v občini Gornja Radgona. Gasilci PGD Stavešinci so s cerado prekrili odkrito streho in odstranili nekaj dreves s cestišča. Ob 20.30 je vas Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici zajelo neurje, ki je odkrilo streho gospodarskega objekta in podrlo več dreves. Gasilci PGD Grabonoš so s strešniki pokrili odkrito gospodarsko poslopje in odstranili devet podrtih dreves s cestišča.

Ob 20.45 je močno neurje z vetrom na odseku ceste Središče–Hum, občina Ormož, podrlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Loperšice so drevo razžagali, odstranili, in počistili cestišče. Ob 20.45 so se v naselju Hermanci, občina Ormož, podrla tri drevesa na cestišče. Gasilci PGD Hermanci so drevesa razžagali, odstranili in počistili vozišče. Ob 21.00 je med naseljema Mekotnjak in Stara Cesta, občina Ljutomer, močan veter podrl več dreves. Gasilci PGD Mekotnjak–Stara Cesta so odstranili šest dreves na cesti Mekotnjak–Stara Cesta. Ob 21.02 je močno neurje z vetrom v naselju Podgorci, občina Ormož, podrlo drevo in poškodovalo ograjo pri ribniku. Gasilci PGD Podgorci so ob intervenciji razžagali drevo, odstranili in počistili vozišče ter pritrdili poškodovano ograjo pri ribniku.

Ob 21.12 sta se izven naselja Moškanjci, občina Gorišnica, podrli drevesi na cestišče. Gasilci PGD Moškanjci so drevesi razžagali, odstranili in počistili vozišče. Ob 21.26 je močno neurje z vetrom v naselju Kog, občina Ormož, podrlo dve drevesi .Gasilci PGD Vitan-Kog so drevesi razžagali, odstranili in počistili vozišče. Ob 21.36 se je v naselju Borovci, občina Markovci, podrlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Borovci so drevo razžagali, odstranili in počistili vozišče. Ob 23.50 je zaradi neurja veter odkril streho na Zgornjem Kamenščaku v občini Ljutomer. Gasilci PGD Ljutomer so streho na gospodarskem objektu pokrili.
 
Intervencije gasilcev se nadaljujejo še v petek. Ob 7.47 so v Mihalovcih, občina Ormož, gasilci PGD Ivanjkovci ponovno namestili deset strešnikov, ki jih je odkrilo neurje. Ob 8.30 so v naselju Šalinci, občina Ljutomer, gasilci PGD Ljutomer s folijo prekrili 40 kvadratnih metrov strehe. b 9.00 je močno neurje podrlo več dreves v naselju Precetinci, občina Ljutomer. Gasilci PGD Precetinci so odstranili podrta drevesa.

Brez električne energije je v četrtek zvečer ostalo skoraj 40 tisoč uporabnikov. Delavci Elektra so napake večino odpravili do petkovega jutra.

Huda ura v Prekmurju
Hudo je bilo tudi na širšem območju Prekmurja, kjer je neurje pustošilo v murskosoboškem mestnem parku. Tam je veter podrl kovinski stolp ter številna drevesa. Po ulicah so drevesa padala po parkiranih avtomobilih, ogromno škode pa je nastalo v Bogojini, kjer je veter odnesel streho osnovne šole. Ta je poletela po ulici 200 metrov ter pri tem poškodovala še okoliške hiše. Dež je nato zamakal prostore vse do kleti, tako da tam skoraj zagotovo s poukom ne bodo pričeli s 1. septembrom. Streho na šoli je odkrilo tudi v Rakičanu ter poplavilo kletne prostore doma starejših.

Tudi v Beltincih je veter pustošil po parku, kjer je podrlo več dreves, v Lendavi pa je veter dvignil streho slaščičarne ter prav tako podrl več dreves. Močan veter je z broda v Krogu odtrgal hišico in jo odnesel, podrta so številna drevesa.


Več v Narava