Miro Cerar obiskal sejem AGRA, kjer je govoril tudi o arbitraži

Dva meseca po objavi arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško je tudi znano, na koliko posameznikov na obmejnem območju je odločitev vplivala

Prlekija-on.net, sreda, 30. avgust 2017 ob 23:003
Miro Cerar na sejmu AGRA

Miro Cerar na sejmu AGRA

Sejam AGRA si je v sredo ogledal tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar in po ogledu povedal, da je zelo vesel, da sejem Agra ponovno podira tekorde. »To je dokaz, da so slovensko kmetijstvo, gozdarstvo in spremljevalne dejavnosti  v vzponu, seveda pa bo treba še veliko dela in sodelovaja, da bomo dosegli cilje, ki si jih želimo. Vesel sem, ker sejem predstavlja prav vse tisto, kar je mogoče videti tudi na tujih primerljivih sejmih«, je povedal.

»Tako je Slovenija tudi s to odlično organizacijo v odličnem evropskem, če ne celo svetovnem vrhu, še posebno pa me veseli, da je ob tem sejmu potekala konferenca med 16 srednje- in vzhodnoevropskimi državami in Kitajsko na temo kmetijstva, gozdarstva in sorodnih tem, kjer je bila Slovenija, konkretno ministrstvo za kmetijstvo, moderator, in da tako odpiramo vrata v svet tudi našim kmetom, gozdarjem in vsem drugim, ki zdaj lahko izvažajo določene proizvode tudi na Kitajsko«, je dodal predsednik vlade.

Odgovarjal je tudi na vprašanja novinarjev in med drugim povedal, da ima Slovenija za uveljavitev arbitražne odločbe šest mescev, da vlada na tem intenzivno dela in da je bila na političnem vrhu in znotraj vlade takoj po sprejetju arbitražne odločbe sprejeta odločitev, da moramo iti po poti, da damo sosednji Hrvaški dovolj možnosti, da spremeni stališče in pristopi k implementaciji arbitražne odločbe.

»Pri tem bom kot predsednik vlade odločno vztrajal. Če tega ne bo, bomo naredili naslednje korake, zdaj pa gremo po načrtu, ki ga je podprl celotni politični vrh in ki je zelo smiseln, kajti voditi moramo dialog, moramo dati Hrvaški priložnost, da ne bo več kršila mednarodnega prava, evropskega prava, zaveze iz arbitražnega sporazuma,« je povedal Cerar ter dodal, da si ne predstavlja, da bi lahko neka članica Evropske unije nadaljevala tako politiko.

Dva meseca po objavi arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško je tudi znano, na koliko posameznikov na obmejnem območju je odločitev vplivala. Po vladni oceni, ki pa še ni dokonča, je po razsodbi arbitražnega sodišča na hrvaški strani ostalo 9 hiš na Razkrižju, 15 ob Dragonji in štiri v Brezovec-del oz. Mirišču, skupno torej 28. Željo, da bi se preselili v Slovenijo, pa je med tem izrazilo 16 gospodinjstev na zgoraj omenjenih območjih.


Več v Politika