Članice DPŽ Gornja Radgona v zadnjih tednih zelo aktivne

Sodelovale so na sejmu AGRA ter se udeležile izbora mlade kmetice, kjer je njihova članica v močni konkurenci zasedla tretje mesto

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. september 2017 ob 10:083
Društvo podeželskih žena Gornja Radgona

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona je bilo ustanovljeno l. 1975, z namenom, da združuje ženske na podeželju, ki s svojimi idejami in pridnostjo pomagajo pri ohranjanju kulturne dediščine. Zavedajo pa se, da ženska na kmetiji ni več samo gospodinja, pač pa velikokrat opravlja delo matere, žene, gospodinje, vzgojiteljice, svetovalke, čistilke, računovodkinje, nabavnega referenta, vzdrževalca, strojnika in še kaj in zato v društvu skrbijo tudi za izobraževanja na področju računalništva, kulinarike, vzgoje, vrtnarjenja, skrbi za zdravje in organizirajo razne tečaje ročnih del, peke kruha in potic, ličenja in pa modno revijo.

V društvo se vključuje tudi vedno več mladih, ki so kot deklice pomagale svojim mamam, sedaj pa se kot mlade kmetice tudi same rade vključijo v društvo. Skrbijo tudi za medgeneracijsko sodelovanje, saj redno sodelujejo z domom starejših občanov. Tam običajno pripravijo razne razstave (ob veliki noči), skupaj telovadijo ali izdelujejo rože iz krep papirja. Včasih se jim pridružijo tudi otroci iz vrtca.

Rdeča nit v delovanju društva pa sta že vseh 42 let organizacija in prikaz žetve na Spodnji Ščavnici in pa sodelovanje na pogostitvah v občini Gornja Radgona.

Tudi letos so se v okviru 55. mednarodnega sejma Agra predstavile na stojnici Zveze kmetic Slovenije, katere članica je društvo že dolga leta. Na pokušino je bila prava domača gibanica iz krušne peči, obiskovalcem pa so razdelile zbornik o delovanju društva, zloženko z nasveti za ročna dela in peko krušnih dobrot, kar so tudi same oblikovale in pripravile za tisk.

V sklopu sejma Agra, pa so se odzvale tudi povabilu Zadružne zveze Slovenije in s svojimi dobrotami, v sodelovanju z vinarjem VINAKRAS, pogostile vse, ki so se udeležili podelitve priznanj Zadružne zveze Slovenije.

Za konec napornega sejemskega tedna, pa so se v soboto podale v Zgornje Gorje pri Bledu, kjer je potekal izbor mlade kmetice in gospodarja l. 2017. Ogledale so si rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi, mestno jedro Radovljice in sirarstvo v Bohinju. V popoldanskem času pa so se podale navijat za svojo kandidatko Mojco Kosar, ki je društvo zelo dobro zastopala, tako z znanjem, kot s spretnostjo. Mojca se je v močni konkurenci uvrstila na tretje mesto. To je sedaj v društvu druga najboljša uvrstitev, saj si je kandidatka Milena Benko prislužila naziv mlada kmetica l. 2012.

Prijetna druženja, sklepanja novih poznanstev, izmenjava izkušenj, spoznavanje krajev naše prelepe Slovenije, jim dajejo zagon za nadaljnje delo, pohvale in uspehi pa so sporočilo, da delajo prav in da njihov vložen trud in prosti čas nista zaman.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje