Yin & Yang - nasprotja v ravnovesju

V galeriji KUS pri Sv. Juriju razstavljata Irena Skotnik in Majda Šumnik

Branko Košti, ponedeljek, 11. september 2017 ob 11:01
Razstava Yin & Yang

Razstava Yin & Yang

»Vse v našem življenju ima dva pola. Yang, kozmična energija, predstavlja aktivni princip, Yin, zemeljska energija, pa pasivni princip. Danes se pred našimi očmi razkriva igra teh dveh principov in nas vabi k razširjanju svojih obzorij. Članici Likovnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, Irena Skotnik in Majda Šumnik, sta ponovno združili svoje ideje. Svoja dela sta zlili v harmoniji yina in yanga. Dodajata nov delček v serijo društvenih razstav«, je v uvodu otvoritve razstave v galeriji KUS pri Svetem Juriju ob Ščavnici, v petek, 8. septembra, povedala moderatorka Štefka Štrakl in k besedi povabila predsednika društva Zdravka Pattyja.

Predsednik je povedal, da je ponosen na ustvarjalnost članov in članic društva. Energiji Yin in Yang je predstavil kot dopolnjujoči si nasprotji, »ki skupaj tvorita čudovito, harmonično celoto. Vsaka stvar ima delež obojega. Yin in Yang ne obstajata v čisti obliki in mirovanju, vedno v dinamičnem, vzajemnem delovanju in težita k ravnovesju«.

Majda in Irena sta našli veliko nasprotij, ki ju navdušujejo za povezovanje in hkrati uravnovešanje duše in materialov, ki izpod njunih rok oživijo v nove celote. Obe sestavljata svoje umetnine iz koščkov. Kar je za nekoga le še navlaka, pod njunimi rokami dobi novo dušo, nov izgled, nov namen. Njuni izdelki niso zgolj za ogled, dekorativni izdelki so uporabni in vzgled, kako lepše poskrbeti za naš planet.


Več v Kultura in izobraževanje