Sveta maša in Slavnostna akademija v počastitev Antona Krempla in 150-letnice Bésede

Mašo je daroval župnik Srečko Fras, akademijo so izvedli člani Literarne sekcije KD Anton Krempl

Branko Košti, sobota, 16. september 2017 ob 19:38
Slavnostna akademija pri Mali Nedelji

Slavnostna akademija pri Mali Nedelji

Pozno petkovo popoldne 15. septembra, so se pri Mali Nedelji poklonili spominu na Antona Krempla, narodnega buditelja, nabožnega pisca in zgodovinarja, ki je zadnja leta svojega duhovništva, od leta 1836 do 1854, preživel kot duhovnik pri Mali Nedelji, kjer je tudi pokopan. Obenem so se spomnili tudi Bésede, velikega ljudskega zborovanja z močnim narodnobuditeljskim značajem, od katerega v teh dneh mineva 150 let.

Uvod v slovesnost je bila sveta maša v cerkvi Svete Trojice, katero je daroval župnik Srečko Fras. Po maši se je odvila Slavnostna akademija ob Kremplovem spomeniku pri cerkvi, katero so izvajalci, člani Literarne sekcije KD Anton Krempl, naslovili Drevo poezije. Danica Potrč, Stanko Sovec, Jelka Vrbnjak, Milica Zmazek, Ludvik Rudolf, Cilka Rojht in gostja iz Literarnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici Monika Čuš, so recitirali svoje pesmi in prebirali svoja prozna dela, tudi v prleškem narečju. Pisna dela so po nastopu obesili na drevo in tako simbolično ustvarili Drevo poezije. Za glasbeno spremljavo sta skrbeli Jana Novak s kitaro in Maša Munda s flavto. Okrog prizorišča so bile na stojalih razstavljene fotografije ljubiteljskih fotografov z motivi Cerkevjaka.

Maše in akademije se je udeležila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, ki je navzoče tudi nagovorila in ob zaključku skupaj s predsednikom KS Mala Nedelja Vilkom Vajdo, predsednico KD Anton Krempl Liljano Peršak in Antonom Božičem, položila venec k spomeniku Antonu Kremplu.

Za soboto predvidena osrednja slovesnost ob 150-letnici Bésede, je bila zaradi razmočenega terena, pripravljenega za prireditev, odpovedana. Organizatorja, Občina Ljutomer in KS Mala Nedelja, bosta v začetku tedna uskladila novi termin prireditve, o katerem vas bomo obvestili tudi na našem portalu.


Več v Kultura in izobraževanje