Občini malo mar za kulturno dediščino

Marijino znamenje na Glavnem trgu v Ljutomeru je izpostavljeno raznim vplivom

Prlekija-on.net, torek, 27. april 2010 ob 08:5711
Napis na Marijinem znamenju

Napis na Marijinem znamenju

Ko so v septembru leta 2007 pričeli s prenovo Glavnega trga v Ljutomeru so v aprilu leta 2008 restavrirali tudi Marijino znamenje, ki na trgu stoji že od leta 1729. Pred obnovo trga je znamenje stalo sredi zelenice in le redko se je do njega dostopalo ali celo plezalo po njem. Po obnovi pa znamenje stoji osamljeno sredi betonskega trga in prizori, ko nekdo pleza po njem, niso več redkost.

Že od same obnove trga je tako znamenje veliko bolj izpostavljeno raznim zunanjim vplivom, ljudje po njem celo plezajo, z rolkami uničujejo vznožje, prizori, ko je na in ob znamenju kup smeti so nekaj vsakdanjega, pred dnevi pa je celo nekdo vznožje znamenja popisal z velikim napisom "Nič več psihič". Napis verjetno opisuje željo po izboljšanju njegovega duševnega stanja, saj je tako ravnanje nedopustno.

Na problematiko o ravnanju z našo zgodovinsko kulturno znamenitostjo, so večkrat opozarjali že bralci portala (objava uporabnika Tunč na forumu, 12. avgusta 2008), tudi iz našega uredništva smo 20. januarja letos na Občino Ljutomer poslali vprašanje glede ukrepanja v tej smeri, a še do danes nismo dobili nobenega odgovora, saj jim je očitno malo mar za trenutno stanje.

Trg je sicer veliko lepši, ko se na njem zbirajo ljudje in se tam nekaj dogaja, vendar bi bilo potrebno nekaj ukreniti, da se vsaj delno zaščiti in onemogoči neposreden dostop do znamenja. Za obnovo trga je bilo namenjeno ogromno denarja, okoli celotnega trga stojijo jekleni koli, nefunkcionalna fontana (ki bi naj uprizarjala prešo) in vodna zrcala, velike črne (in grde) "kobače", jeklene konstrukcije brez funkcije (te bi naj uprizarjale brajde), edina stvar, ki pa na trgu kaj velja pa je ostala prepuščena sama sebi. Kip stoji na trgu že preko 280 let, zato ga je potrebno zaščititi, da bo stal in ostal še dolgo in opozarjal ter opominjal zanamce o obdobju kuge, ki je takrat morila v naših krajih.

Tudi nasploh je trg v slabem stanju že od same otvoritve naprej. Mogoče je stanje trga zrcalo kulture in vzgoje ljudi, ki živijo v okolici in ga uporabljajo ter ga zavedno uničujejo, kar se je že velikokrat tudi pokazalo. Takih ljudi se ne da spremeniti čez noč, da pa se kaj storiti za zaščito in večji nadzor nad ravnanjem z določenimi vrednostmi na trgu. V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij stanja trga.

Marijino znamenje na Glavnem trgu
Kip Brezmadežne Marije stoji na visokem stebru, ob vznožju stebra stojita na vsaki strani na podstavkih kipa sv. Roka in sv. Boštjana. Znamenje je dal postaviti takratni župan leta 1729 po prenehanju kuge v krajih. Pred tem je na tem mestu stal sramotilni steber in kletka za prestopnike, katere so sem zapirali in se jim javno posmehovali.


Več v Gospodarstvo