Razmisleki: Živeti in udejanjati trajnostni razvoj

Petanjci: Zasaditev vrtnice in zaključek literarnega natečaja

Filip Matko Ficko, torek, 10. oktober 2017 ob 10:24
Zbrani na okrogli mizi v dvorani ZRS SAZU na Petanjcih

Zbrani na okrogli mizi v dvorani ZRS SAZU na Petanjcih

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je gostila ob okrogli mizi »Živeti in udejanjati trajnostni razvoj« prof. dr. Dušana Pluta, predstavnike Mestne občine Nova Gorica z zasaditvijo vrtnice ter zaključno slovesnost literarnega natečaja »Živeti za trajnostni razvoj«. Vse to se je dogajalo v petek, 6. oktobra, na Petanjcih v Občini Tišina.

V dvorani Raziskovalne postaje Znanstveno raziskovalnega središča Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih se je ob 10.uri pričela okrogla miza z naslovom »Živeti in udejanjati trajnostni razvoj«. Kot gost je na njej sodeloval prof. dr. Dušan Plut, geograf in ekolog, civilno-družbeni aktivist, prepoznaven in dosleden borec za varstvo okolja in uveljavljanje modela trajnostnega razvoja (bil je član predsedstva Republike Slovenije v letih 1990-1992). Okrogla miza je bila prvi del letošnje zaključne slovesnosti razpisanega literarnega natečaja za osnovnošolce in srednješolce Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Organizacijske enote Murska Sobota, z naslovom »Živeti trajnostni razvoj«.

Predstavnika Mestne občine Nova Gorica (podžupan Marko Tribušon in predsednik Goriškega društva gojiteljev vrtnic Edi Prošt) sta ob 11.30 uri v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih zasadila vrtnico, simbol svojega mesta. V spomin na 70-letnico priključitve Primorske k matici Sloveniji ter pričetek gradnje Nove Gorice po 2. svetovni vojni je bila posajena vrtnica burbonka (Prince Napoleon), ki se ji bo prihodnje leto pridružila še novovzgojena vrtnica »Nova Gorica«.

Podelitev priznanj osnovnošolcem in srednješolcem za sodelovanje na literarnem natečaju pa je potekala v prostorih občinske kulturne dvorane na Tišini. V spremljajočem kulturnem programu so nastopile dijakinje Gimnazije Murska Sobota (Nina Domjan, Maruša Mujdrica, Laura Cigut in Tara Jug) ter učenka in učenec Osnovne šole Grad (Aljaž Ferencek in Špela Makari). Slavnostni govornik je bil prof. dr. Dušan Plut, vse zbrane v dvorani pa so nagovorili še župan Občine Tišina Franc Horvat, podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon in predsednik Uprave dr. Šiftarjeve fundacije Ernest Ebenšpanger, a misli o dr. Antonu Vratuši - Vranu je brala Irena Kumer z Zavoda RS za šolstvo OE Murska Sobota. Slednja dva sta ob dr. Dušanu Plutu razdelila priznanja in knjižne nagrade petim osnovnošolcem in enemu srednješolcu.

Priznanja in knjižne nagrade so za svoje literarne izdelke prejeli: Eva Pešti z Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci (sedaj je že dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru), Alex Horvat z Osnovne šole Grad, Maja Klement z Osnovne šole Grad (sedaj je že dijakinja Gimnazije v Murski Soboti), Daša Žuman z Osnovne šole Ivana Cankarja v Ljutomeru (sedaj je že dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru), Pia Zala Meden z Osnovne šole I Murska Sobota (sedaj je že dijakinja II. gimnazije v Mariboru) in Žiga Mekiš Recek z Gimnazije v Murski Soboti. Zahvale pa so prejeli mentorji nagrajenih mladih: Mojca Karnet (OŠ Kajetana Koviča Radenci), Maja Štesl (OŠ Grad), Metka Sobočan Sarjaš (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer), Milena Mohorko (OŠ I Murska Sobota) in Matija Žižek (Gimnazija Murska Sobota).


Več v Kultura in izobraževanje