Dišalo je po prekmurski dobroti - bujti repi

Pred soboško Diano se vedno nekaj dogaja, saj so po bogračiadi sedaj pripravili 8. festival bujte repe; Tokrat je nastopilo 15 ekip, zmagala pa je ekipa Mestnih četrti Murska Sobota

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. oktober 2017 ob 08:451
8. Festival bujte repe

8. Festival bujte repe

Na Slovenski ulici, pred hotelom Diana v Murski Soboti je konec tedna potekal 8. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju je tokrat sodelovalo nekoliko manj (15) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank in posameznikov, saj bodo kmalu predsedniške volitve. Festival bujte repe je ena večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Strokovna komisija, katere predsednica je bila Zdenka Tompa, člana pa še dva vrhunska kuharska strokovnjaka, Janez Gjergjek in Branko Časar, je budno spremljala ves potek kuhanja, na koncu je ocenila tudi okus in vonj jedi. Ob enkratni repi, ki je dišala iz štirinajstih kotličkov tekmovalnih ekip, so jo za obiskovalce pripravili tudi v hotelu Diana, tako da nihče ni ostal brez svojega odličnega obroka. Na voljo so seveda bile še druge dobrote prekmurske kulinarike, kot so langaš, ocvrta kri, sveži ocvirki, prekmurska gibanica..., ob osrednjem prireditvenem prostoru pa so se predstavljali še ljudski obrtniki, najmlajši pa so se lahko igrali in zabavali v otroškem kotičku. To vse pa je ob glasbi v živo in šaljivimi igrami, duhovito povezoval Bojan Rajk. Za plesno glasbo in sploh nepozabno zabavo pa je poskrbela skupina Skok.

Vsaka od 15 sodelujočih ekip je morala skuhati 20 porcij jedi, v kateri so poleg repe še svinjsko meso, prosena kaša in začimbe, razen ene porcije za ocenjevanje pa so ostalo jed lahko brezplačno razdelili obiskovalcem. "Želeli smo predvsem ustvariti praznik prekmurske kulinarike, saj poleg bujte repe danes ponujamo še svinjsko pečenko, krvavice in druge jedi, ki spadajo v čas kolin, kakršni sta tudi pečena svinjska kri in ocvirki. Bujta repa sicer ni tako popularna, kot je bograč, zato smo si želeli pripraviti prireditev, ki bi tej jedi dala še večjo veljavo," pravi direktorica hotela Diana Olga Belec, ki dodaja, da želijo s prireditvijo tudi prispevati k oživitvi mestnega središča. "Najprej smo začeli z zunanjim delom ocenjevanja, v katerem ocenimo potek dela, pri tem gledamo predvsem higieno in čistočo delovnega mesta. V drugem delu smo ocenjevali vzorce gotove jedi, pri čemer smo ocenjevali izgled, gostoto, barvo, pravilno kuhanost vseh sestavin ter ustrezno začinjenost," je razložila predsednica ocenjevale komisije Zdenka Tompa, ki pa meni, da moraš za dobro bujto repo imeti kisano repo, proseno kašo, prežganje, tudi kos mesa ali kosti ter začimbe. Pri tem pa se je potrebno držati osnovnih receptur, saj pri bujti repi kakšne inovacije ne pridejo v poštev.

Ko je strokovna komisija svoje delo zaključila so ugotovili, da je najboljšo bujto repo skuhala ekipa Mestnih četrti Murska Sobota. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Socialnih demokratov, na čelu z županom Murske Sobote, dr. Aleksandrom Jevškom, na tretje pa, ekipa Alenke Bratušek, katero je vodila nekdanja premierka. Vse ostale ekipe, skupaj z ekipo Slovenskih novic (Evgen Podlesek, Marjan Hamler in Anton Senčar) vred, so se morale zadovoljiti s četrtim mestom in vse so prejele lepe nagrade in priznanja. Najbolj množična je bila ekipa ŽOK Sobota, kajti kuhalo je kar osem lepih deklet, mladih odbojkaric.

Poleg prekmurske gibanice in bograča sodi bujta repa med najbolj prepoznavne prekmurske kulinarične dobrote, in njej v čast se sedaj vsako leto odvija tudi ta festival. Bujta repa je zlasti v jesensko-zimskem času bolj ali manj stalnica kmečkega jedilnika, pa tudi številnih prekmurskih gostiln. Njena priprava je tradicionalno povezana s še enim jesensko-zimskim opravilom na kmetih, s kolinami in sploh s svinjino. Od tod tudi ime bujta repa (ubita pesa), saj je bila poleg drugih jedi (pečena kri, dušena jetrca, ocvirki) obvezna jed v času kolin. Prav zaradi tega so organizatorji prišli na idejo, da lokalnim prebivalcem in številnim obiskovalcem iz vse Slovenije ter tudi iz tujine še podrobneje in bolj strokovno predstavijo kulinarično tradicijo bujte repe. Žal, zaradi številnih prireditev v okolici, je 8. festival bujte repe privabil "le" 15 kuharskih skupin z obeh bregov reke Mure, ki so se pomerile v kuhi bujte repe... Seveda je bilo poskrbljeno tudi za lačne želodce, in to s klasičnim obrokom ob kolinah: poleg bujte repe še svinjska pečenka in pa prosene ter ajdove krvavice. Sicer pa je lahko bujta repa tudi samostojna jed, Prekmurci pa pravijo, da je jed še boljša, če je vsaj enkrat pogreta. Čeprav je tokrat bilo nekoliko manj ekip kot so jih pričakovali, pa je direktorica hotela Diana Olga Belec, ki se ji je pred osmimi leti tudi porodila ideja za festival bujte repe, bila zadovoljna.

Bujta repa
Sestavine: 850 g kisle repe, 650 g svinjskega mesa (hrbet), lahko tudi prekajeno, 120 g prosene kaše, 2 zvrhani žlici masti, 20 g moke, 1 - 2 stroka česna, 1 manjša čebula, lovorov list, 5 – 10 zrn popra, ščep kumine, sol.

Postopek priprave: Meso in repo kuhamo skupaj in ko je meso že skoraj mehko, zakuhamo prebrano in oprano kašo. Moko na masti svetlo rumeno popražimo, dodamo nasekljano čebulo ter strt česen in takoj, ko zadiši, prilijemo malo hladne vode, malce pokuhamo ter dodamo repi. Začinimo z lovorjem, poprom in kumino, po okusu še solimo ter dobro prevremo. Bujto repo damo v lončeno posodo, nanjo pa na rezine narezano meso. Zraven so poleg mesa (svinjska pečenka) lahko pečenice, krvavice, koline, kašnice ipd.


Več v Družabno