Spominsko drevo vojaških gornikov Slovenije

V Petanjcih ob stoletnici preboja Soške fronte v 1. sv. vojni

Filip Matko Ficko, sobota, 21. oktober 2017 ob 23:06
Slovesnost ob zasaditvi drevesca

Slovesnost ob zasaditvi drevesca

Zveza vojaških gornikov Slovenije je 21. oktobra dopoldne v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih zasadila spominsko drevo v čast stoletnice preboja Soške fronte pri Kobaridu (24. 10. 1917 !) v prvi svetovni vojni.

Članice in člani prostovoljnega, civilnega združenja nekdanjih in aktivnih pripadnikov vojaških gorskih enot so sadiko drevesa Alpski nagnoj (Laburum alpinum) prinesli s pobočij Pokljuke, kjer je v prvi svetovni vojni potekala najbolj vzhodna obrambna linija izza Soške fronte, imenovana »Savska linija«. Sicer pa to drevesce raste tudi na pobočjih Kolovrata in Mrzlega vrha nad Kobaridom, kjer se je zgodil preboj. Ta preboj je pomenil vojaški začetek konca 1. svetovne vojne in kljub grenkim posledicam za slovenski narod tudi začetek počasne poti k miru. Vojaško odločilni boji preboja so se zgodili tudi na Mrzlem vrhu nad Kobaridom, kar je še danes predmet proučevanja zgodovine bojevanja v gorah.

Alpski nagnoj je slovesno zasadil predsednik Zveze vojaških gornikov Slovenije Slavo Delalut, v spremljajočem kulturnem programu pa je sodeloval zbor tega združenja »Gorščaki«. Ob tem so vsi z enominutnim molkom počastili spomin na pravkar preminulega častnega člana svojega združenja polkovnika Janeza Lušina. Bil je prisoten tudi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, general Ladislav Lipič.

Ob prihodu v Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih sta vse pozdravila Marjan Šiftar v imenu Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in Jože Vaupotič v imenu štirih območnih združenj Zveze slovenskih častnikov v Pomurju (Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota). Ob druženju po zasaditvi drevesa je na čase 1. svetovne vojne spomnil Geza Bačič, vsestranski poznavalec tega obdobja, a na čas 2. svetovne vojne v Prekmurju pa Evgen Emri, predsednik Območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB v Murski Soboti.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih ter z njim upravlja, je sedaj vzpostavila tudi tesni stik z Ustanovo »Pot miru v Posočju«.


Več v Kultura in izobraževanje