V Odrancih nastaja največji asfaltni poligon pumptrack v Sloveniji

Pumptrack v športno-rekreacijskem centru Odranci se razteza na več kot 2.000 kvadratnih metrih

Jože Žerdin, sreda, 15. november 2017 ob 15:48
Pumptrack v Odrancih

Pumptrack v Odrancih

Kolesarski klub Bula iz Odrancev si je nekaj več kot dve leti prizadeval za pumptrack stezo. Gre za neprekinjen poligon oziroma krožno pot, ki je sestavljena iz grbin in ovinkov. Do sedaj so uporabljali svojo majhno stezo, ki so si jo naredili sami, tokrat pa jih je uslišala tudi odranska občina in naročila gradnjo največje tovrstne steze v državi. Ta še ni končana, a je v zaključni fazi.

Tlačilna steza (ang. pumptrack) je utrjena zemeljska krožna pot, ki je sestavljena iz grbin in ovinkov in je namenjena ljudem vseh starosti. Za vožnjo po njej potrebujemo običajno kolo, kjer vrtenje pedal ni potrebno. Pomembno je le usklajeno ritmično gibanje telesa in rok, kakor, da bi s tlačilko polnili prazno zračnico. Od tu tudi izvira ime tlačilna steza. Velikost steze se prilagaja željam in razpoložljivosti terena.

Takšne steze po državi rastejo precej hitro, eno, a majhno pa imamo tudi v Lendavi, v neposredni bližini DOŠ I Lendava. Pred približno tednom in pol so končali z asfaltnimi deli na stezi v Odrancih, ki je doslej največja v državi, njena izgradnja pa bo, ko bo ta povsem končana, stala okrog 80 tisoč evrov.

Pumptrack v športno-rekreacijskem centru Odranci se razteza na več kot 2.000 kvadratnih metrih. Poligon med vikendi že sedaj, pa čeprav ta še ni končan, pritegne ogromno športnih kolesarjev in bo "zadovoljili potrebe zelo dejavnega kolesarskega društva, hkrati pa tudi otrok in mladine na rolerjih, skirojih in rolkah. Zaradi svoje velikosti bo pumptrack poligon pritegnil tudi obiskovalce iz širše regije," so prepričani v Odrancih.


Več v Gospodarstvo