David Žibrat uspešno sezono kronal z naslovom svetovnega podprvaka

David je trenutno prvi po točkovanju na uradni WAKO lestvici v svoji kategoriji

Prlekija-on.net, petek, 24. november 2017 ob 09:242
David Žibrat

David Žibrat

Kot smo že poročali, je David Žibrat z Mote pri Ljutomeru v začetku novembra odlično nastopal na članskem svetovnem prvenstvu v kickboxingu ter osvojil srebrno medaljo v svoji disciplini light-contact (do 89 kg). Ob tem velikem uspehu smo ga obiskali, kjer nam je povedal nekaj o samih pripravah na SP, dosežkih ter načrtih s svojim klubom za naprej.

David je v svoji karieri postal osemkrat državni prvak (od leta 2010 pa do danes), zmagal na svetovnih pokalih v Dublinu na Irskem, Riminiju v Italiji, Innsbrucku v Avstriji in Budimpešti na Madžarskem, največji uspehi pa so srebrna medalja na evropskem prvenstvu 2014, bronasta medalja na svetovnem prvenstvu 2015 in srebrna medalja na nedavnem svetovnem prvenstvu 2017.

Letošnje poletje je za Davida bilo delovno, saj je treniral skozi celo poletje, temeljite priprave pa je pričel že v avgustu. Večino treningov je opravil v Športnem centru Barada in s tekmovalci Kickboxing kluba Pomurje, ki so mu zelo pomagali in ga motivirali.

V finalu tesno izgubil
"Kot nosilec iz prejšnjega svetovnega prvenstva, ki je bilo 2015 v Dublinu na Irskem, kjer sem bil tretji, sem bil prvo kolo pomaknjen naprej kot nosilec in sem pričel svoj nastop v četrtfinalu, kjer je bil moj nasprotnik odličen Nemec Peter Zaar, ki je bil res težek nasprotnik in sem v borbi staknil tudi nekaj poškodb. Najhuje je bilo z zvinom gležnja, ampak mi je reprezentančni fizioterapevt Blaž Kolar poškodbo uspešno saniral in me pripravil za polfinalni nastop. Tam je bil moj nasprotnik Italijan Martino Bonaiti, katerega sem premagal s prekinitvijo v tretji rundi in spet staknil nekaj poškodb (natolčena rebra in komolec). Finalno borbo sem imel proti rusu Ildarju Gabbasovu, ki je znan kot zelo močen in trd borec, ki je tudi vse borbe zmagal s prekinitvijo do finala," nam je pot do finala na SP opisal David.

"Prvo rundo sem 'zaspal' in nisem upošteval navodil trenerja Tomaža Barade, saj sem se zraven vseh bolečin težko skoncentriral in oddelal kot bi moral... V drugi rundi sem dobil zagon in nadoknadil zaostanek ter si priboril minimalno vodstvo ampak je nato sledil močan udarec v predel reber, kar me je dobesedno zaustavilo in nisem več imel moči se boriti kot bi moral, saj napake proti tako izkušenemu in trdemu borcu niso sprejemljive... Izgubil sem z deljeno sodniško odločitvijo 2:1 in konec koncev oddelal težko borbo po najboljših možnih močeh... Seveda sva se z Rusom po borbi pogovarjala in je tudi sam priznal, da sem ga dobro in močno zadeval, saj je tudi sam obiskal zdravnika po borbi," pa je David strnil dogajanje v finalu SP-ja.

Prvi po točkovanju na uradni WAKO lestvici v svoji kategoriji
David ima trenutno na uradni WAKO lestvici (Official Ranking of the World Association of Kickboxing Organizations) 2.649 točk, ki si jih je nabiral na mednarodnih tekmovanjih in po končanem svetovnem prvenstvu zaseda skupno prvo mesto, kar je tudi lep dosežek, saj ima v svoji kategoriji več kot 50 borcev, ki se prav tako udeležujejo tekmovanj in nabirajo točke.

Lestvica WAKO

S Kickboxing klub Pomurje ga čaka še mednarodni turnir Slovenia Open
To soboto, 25. novembra, ga s Kickboxing klub Pomurje čaka še mednarodni turnir Slovenia Open, ki velja za enega najstarejših v Evropi, saj poteka že 34. in je največji turnir v Sloveniji. Udeležil se ga bo kot trener s sedmimi tekmovalci in tekmovalko iz svojega kluba.

V naslednjem letu pa imajo s klubom že začrtanih ogromno tekem, ki se jih nameravajo udeležiti, saj pridno trenirajo in kot pravi, je zelo ponosen na svojo tekmovalno ekipo, ki je zelo perspektivna. Trenirajo v Beltincih, kjer imajo v načrtu z novim letom uvesti še skupino za otroke, saj je povpraševanje po Kickboxingu iz leta v leto večje. "V našem klubu prevladujejo ženske, kar je seveda dokaz, da naš šport ni za 'pretepače', saj zahteva veliko fizičnega in psihičnega napora za osvojitev tehnike, ki jo postopoma prenašamo v kontakt in tako v trening borbe ipd. Na naših treningih vlada pozitivno vzdušje, zato se tudi naši člani z veseljem vračajo na treninge, kjer skupaj 'švicamo' ob dobri glasbi in še boljši družbi," pravi David.

Tekmovalna ekipa v sezoni trenira praktično vsak dan, obiskujejo tudi treninge v Centru Tomaža Barade v Mariboru, Boks klubu Ljutomer, Radgonskem kickboxing klubu Dejana Vajsa v Gornji Radgoni, tako da kot trener uspešno prenaša svoje znanje na svoje tekmovalce v klubu in se trudi, da jim priskrbi čim boljše pogoje za treninge in priprave na tekme, kar pa se po rezultatih na tekmovanjih in številu tekmovalcev izkazuje za uspešno prakso.

Kickboxing zajema več disciplin
Kickboxing je sicer športna panoga, ki zajema več disciplin: point fighting, light contact, kick light in musical forms, ki se odvijajo na borilnih blazinah (tatamijih), ter full contact, low kick in K-1r, ki se odvijajo v ringu. Kickboxing zveza Slovenije (KBZS) je ekskluzivna predstavnica združenja WAKO v Sloveniji in ustanovna članica Olimpijskega komiteja Slovenije.

WAKO je najštevilčnejša kickboxing organizacija na svetu, v Evropi aktivna že od leta 1976, ki zajema 126 nacionalnih zvez iz vseh petih celin. Je ustanovna članica Svetovnih iger borilnih športov (World Combat Games) ter članica Sport Accorda in Svetovnih iger.


Več v Šport