Maša za ljutomerske čebelarje

Med čebelarje je prišla slovenska medena kraljica Mateja Šoštarič

Jože Žerdin, sreda, 6. december 2017 ob 10:03
Maša za čebelarje

Maša za čebelarje

Čebelarsko društvo Ljutomer je ob godu sv. Ambroža, ki je zavetnik čebelarjev, skupaj z župnijo Ljutomer pripravilo v nedeljo, 3. decembra, v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika mašo za čebelarje. Sveto mašo je daroval domači župnik in dekan Andrej Zrim, ob somaševanju duhovnega pomočnika msgr. Izidorja Veleberija in kaplana Zorana Carja. Za čebelarje je bila maša lepo doživetje, pri kateri so se spomnili na žive in pokojne čebelarje, ki so v 96. letnem delovanju Čebelarskega društva marsikaj postorili za ohranitev čebel in narave v kateri čebele preživijo.

Župnik se je čebelarjem zahvalil za vse kar dobrega postorijo na področju ohranjanja čebel in pridelovanja medenih pridelkov, kajti brez čebel bi si težko predstavljali razvoj človeštva. Pri maši je čebelarjem spregovorila slovenska medena kraljica Mateja Šoštarič, ki je poudarila pomen čebel za okolje, naglasila je, da bo prihodnje leto za slovensko in svetovno čebelarstvo nekaj posebnega, kajti 20. maja bodo čebelarji počastili svetovni dan čebel, hkrati pa se bodo tudi spomnili na pionirja slovenskega čebelarstva Antona Janše. Medena kraljica se je zahvalila čebelarjem, da so tako pridni, kot čebele, ki imajo radi čebelarstvo in vse kar je z njim povezano.

Poglavitna naloga za vsakega čebelarja je, da ima v svojem čebelnjaku zdrave čebele, ki pridno nabirajo cvetni prah in medovino iz katere potem čebelarji pridelajo kakovostni med. Čebelarji so se potrudili in pred daritveni oltar prinesli različne vrste medu, ob oltarju pa so še namestili društveno čebelarsko zastavo in nekaj čebelarske opreme. Po maši so pred cerkvijo postavili dve stojnici, kjer so med drugim ponujali medeno pecivo, medene likerje in medico. Čebelar Herman Bogdan iz Pristave pa je ponujal med in ostale čebelarske pridelke.

Vsi, ki so se udeležili čebelarske maše in se po maši družili s čebelarji so spoznali pomen čebelarstva v tem delu Prlekije, kajti čebelarji si prizadevajo za osveščenost ljudi do čebel. Po maši so se čebelarji in dušni pastirji zbrali na čebelarskem druženju v župnijskih prostorih, kjer se jim je še pridružil predsednik Čebelarske zveze za Pomurje Janko Rožman. Na srečanju je zbrane čebelarje pozdravil tudi predsednik Čebelarskega društva Ljutomer Branko Bratinščak. Med druženjem pa se je oglasila harmonika in čebelarji so zapeli pesem Čebelar.

V čebelarskem društvu so ponosni tudi na mlade čebelarje, ki se vključujejo v čebelarske krožke na osnovni šoli Ivan Cankar Ljutomer, Stročja vas in Cezanjevci. Mladi čebelarji skupaj z mentorji v svojih učnih čebelnjakih pridelajo kakovostni med, ki se večji del porabi v šolski kuhinji za prehrano učencev, del medu pa mladi čebelarji prodajajo na bazarjih. V ljutomerskem čebelarskem društvu so ponosni in veseli, da mladi čutijo spoštovanje do čebel in radi uživajo med. Čebelarji pa namreč skupaj z osnovnimi šolami in vrtci na območju občine Ljutomer pripravljajo dan slovenske hrane, katero podpira ministrstvo za kmetijstvo in prehrano, kjer mladi spoznavajo slovensko hrano, med njimi tudi med, ki se pridela na Murskem polju v Prlekiji.


Več v Kultura in izobraževanje