Še vedno mnogi vozniki ne vedo pravilno zvoziti krožišč

Krožna križišča so najbolj varna, toda...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. december 2017 ob 17:284
Čeprav se krožna križišča vedno bolj uveljavljajo po vsej Evropi, zlasti v mestih, pa policisti ugotavljajo, da še vedno veliko voznikov, zlasti tistih nekoliko starejših, ne vedo pravilno zvoziti tega prometnega objekta. Krožišče oziroma krožno križišče je sicer kanalizirano križišče krožne oblike z nepovoznim, delno povoznim ali prevoznim središčnim otokom ter krožnim voziščem v katerega se steka tri ali več krakov cest in po katerem poteka vožnja nasprotno od smeri gibanja urinega kazalca. Obstajajo različna krožna križišča, mimogrede so prvo v Sloveniji zgradili leta 1990 v Velenju. Enopasovno krožno križišče s po enim voznim pasom na uvozih/izvozih, katerega krožno vozišče je enopasovno. Večpasovno krožno križišče z enim ali več voznih pasov na uvozih/izvozih, katerega del krožnega vozišča ali celotno krožno vozišče je oblikovano kot večpasovno vozišče.

Krožna križišča pogosto zamenjujejo običajna križišča, ker imajo številne prednosti, kot so: velika prometna varnost (na krožnih križiščih je manj konfliktnih točk za nastanek prometne nesreče; zaradi oblike križišča (središčni otok) je voznikom onemogočeno, da bi z nezmanjšano hitrostjo prevozili križišče, zato so tudi posledice prometnih nesreč v primerjavi s klasičnimi križišči manjše, običajno brez smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb); Večja propustnost prometa, kar ima za posledico manj zastojev in s tem zmanjšanje hrupa in drugih emisij; Manjši stroški vzdrževanja kot pri semaforiziranih križiščih; Služi kot ukrep umirjanja prometa v naseljih; Estetski videz krožnih križišč je mnogo lepši posebej v urbanih okoljih...

Krožno križišče

Kot pravi dr. Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor I, so krožišča varen način urejanja prometa, vendar le, če upoštevamo pravila, ki veljajo za vožnjo po njih. "Ne pozabite – nikoli se vam ne mudi toliko, da ne bi imeli časa zapeljati še enega kroga po krožišču, če ga ne uspete zapustiti takoj. Na krožnem križišču mora biti promet s prometno signalizacijo urejen tako, da ima voznik na vozišču krožnega križišča prednost pred voznikom, ki se vključuje na to vozišče. Križišče v naselju, kjer je med prometnimi udeleženci več pešcev in kolesarjev, med njimi številni otroci in mladostniki, ki so zaradi osebnostne nezrelosti, pomanjkljivega védenja o pravilih in nevarnostih cestnega prometa in slabše zmožnosti predvidevanja veliko bolj nepredvidljivi in zato nevarni, zahteva zlasti od voznika motornega vozila zvrhano mero previdnosti in strpnosti. Vključevanje v promet v križišču je zahtevno opravilo, pri katerem mora voznik upoštevati pravila o prednosti ali prometno signalizacijo ali oboje. Zato se mora približevati križišču posebno previdno in s primerno hitrostjo, da lahko prepozna prometno ureditev ter po potrebi varno ustavi in pusti mimo vozila in druge udeležence cestnega prometa, ki imajo v križišču prednost", pravi dr. Šteiner.

Kadar ima krožno križišče dva uvozna prometna pasova, zapelje vozilo, ki: vozi po desnem prometnem pasu, na zunanji prometni pas krožnega križišča; tisto, ki vozi po levem prometnem pasu, na notranji prometni pas krožnega križišča. "Torej – na desni prometni pas se morajo razvrstiti samo tisti vozniki, ki bodo odšli iz krožišča na prvem izvozu! Kadar se z levega prometnega pasu vključujemo v krožno križišče in je zunanji prometni pas prost, notranji prometni pas pa zaseden z vozili, moramo počakati. V križišče lahko zapeljejo le vozila z desnega prometnega pasu, saj je zunanji prometni pas na križišču prost. Kadar se z levega prometnega pasu vključujemo v krožno križišče in je zunanji prometni pas zaseden, moramo počakati. Na krožno križišče lahko neovirano zapeljejo le vozila z desnega prometnega pasu, ki bodo zapustila križišče na prvem izvozu, saj je ta prometni pas ločen od drugih prometnih pasov z neprekinjeno ločilno črto. Te črte ne smemo prevoziti. V krožnem križišču je promet s prometno signalizacijo urejen tako, da ima voznik v njem prednost pred voznikom, ki se vključuje nanj", pravi Šteiner, ki opozarja, da mnogi vozniki že pri vključevanju v krožno križišče vklopijo desno utripalko, teh ni treba vklopiti, jih je pa treba pri zapuščanju. Po drugi strani pa se v krožnem krožišču nikoli ne uporablja leva utripalka.


Več v Gospodarstvo