Na Razkrižju so v 20. letih uprizorili že 53 predstav Božična noč

Predstava živih jaslic pri Ivanovem izviru na Razkrižju se odvija že 20 let

Jože Žerdin, ponedeljek, 25. december 2017 ob 10:39
Predstava Božična noč na Razkrižju

Predstava Božična noč na Razkrižju

Na predvečer Božiča, v nedeljo, 24. decembra je pri Ivanovem izviru, ki je biser razkriške naravne dediščine, bila na prostem odigrana predstava Božična noč in sicer po svetopisemskem izročilu. Predstava živih jaslic na prostem je bila odigrana v organizaciji Turistično narodopisnega društva Razkrižje, ob pomoči ostalih društev in župnije Razkrižje. V projektu živih jaslic so sodelovali mnogi prostovoljci, kajti šlo je za velik tehnični, igralsko in organizacijski zalogaj. Letos so razkriški amaterski igralci žive jaslice uprizorili že 53., Sama predstava pa živi že dolgih 20 let.

Šlo je za tehnično zahteven projekt, ki je umeščen v čudovito naravno okolje. Poleg ustrezne scenske predstave, kostumografije, osvetljave in ozvočenja, so glavni igralci pokazali vse svoje igralske in pevske sposobnosti. V glavnih vlogah je Marijo zaigrala Anja Ferlin, Jožefa pa Marjan Zanjkovič. V predstavi je vse potekalo v živo, božične pesmi je pel mešani cerkveni pevski zbor župnije Razkrižje. Skupaj s tehničnim osebjem je v predstavi sodelovalo čez 120 ljudi, od tega velika večina mladih.

Žive jaslice so bile uprizorjene v štirih slikah, pri čemer so bili vsi prizori odigrani po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledijo z veliko natančnostjo. V praznični sveti noči, so bili vsi v pričakovanju, kateri so prišli na ogled predstave živih jaslic pri Ivanovem izviru iz vseh koncev Prlekije in Prekmurja ter od drugod, kjer so doživeli lep in nepozaben večer. Vsi skupaj so se zbližali z rojstvom, ki naznanja »Slava Bogu, večni ljubezni in mir ljudem, da bi ljudem prinesel belino«. Na predpraznični sveti večer, so bila srca vseh zbranih v pričakovanju rojstva, odprta za več pozitivnih dejanj, ki plemenitijo naše življenje, za več strpnosti, medsebojnega razumevanja, več odpuščanja in pravičnosti, z namenom, da bi bilo ljudem lepše na tem svetu. Da bi vsi narodi živeli v miru in da bi dobro premagalo zlo. Ljudje v obmejnih krajih župnije in občine Razkrižje namreč živijo s predstavo Božična noč. Ko pa se poslavljajo od starega in nazdravljajo novemu letu, velikokrat zapojejo pesem, ki se poje samo v teh krajih »Predragi, razveselite se«.

Ob koncu 20. jubilejne predstave živih jaslic je župnik župnije Razkrižje in škofov vikar za narodnosti pri murskosoboški škofiji msgr. Franc Režonja opravil blagoslov jaslic in vsem ustvarjalcem čestital za odigrano predstavo, zahvalil se je tudi vsem obiskovalcem, ki so prišli na predstavo živih jaslic. Ponovitev predstave bo v soboto, 6. 1. 2017, ob 18. uri.


Več v Kultura in izobraževanje