Tudi pri cerkvi sv. Treh Kraljev so blagoslovili konje

Nikoli tako topel Sveti Štefan!

Prlekija-on.net, torek, 26. december 2017 ob 19:261
Blagoslov konj pri sv. Treh Kraljih

Blagoslov konj pri sv. Treh Kraljih

Podobno kot po mnogih slovenskih krajih, so konjeniki iz dela Slovenskih goric, v okolici Benedikta, pripravili tradicionalno žegnanje (blagoslov) konj. Tudi v Slovenskih goricah je namreč v zadnjih letih vedno več konj, ki so v minulih desetletjih skorajda izginili s tega kmetijsko – vinogradniškega področja. Prav zaradi tega so veseli otroci in mlajši, kajti ni vsakomur usojeno, da pogosto srečujejo te plemenite živali, ki imajo svoj "praznik" nekako med božičem in novim letom.

Skozi dva tisočletno obdobje je krščanstvo dobilo veliko svetnikov, ki so postali razno razni zavetniki oziroma »patroni«. Tako je Sv. Štefan, poleg nekaterih drugih živali, postal tudi zavetnik konjev (prav tako kot Sv. Jurij, ki goduje ob koncu aprila, vendar je že po tradiciji Štefanovo za konjenike pomembnejši praznik) in na ta dan se podajo rejci in ljubitelji konj s svojimi ljubljenci do cerkvic in kapelic, kjer jih duhovniki blagoslovijo in jim zaželijo varno in zdravo naslednje leto. Ta običaj je že zelo star, vendar je bil v preteklosti na območju Pomurja ter Slovenskih goric (razen nekaj izjem), zaradi majhnega števila konjev skoraj opuščen.

Tokrat pa so, mogočno podružnično romarsko cerkev Sv. Treh kraljev nad Benediktomu, na Štefanovo obkrožili konji, ki so jih lastniki pripeljali k blagoslovu. Pred blagoslovom je bila v »slovenjegoriški katedrali«, kot je dejal domači župnik, darovana sv. maša, ki jo je daroval župnik v Benediktu Marjan Rola. Maša je bila dobro obiskana, saj so jo obiskali verniki iz župnij Benedikt in Negova, ki ju vodi omenjeni župnik. Blagoslova po zelo toplem vremenu, ki je potekal na zelenici okrog cerkve, je bilo deležnih 28 konj s svojimi lastniki iz Benedikta, Sv. Trojice, Sv. Ane, Zgornje in Spodnje Ščavnice, Zavrha, Lenarta in še od kod. Kakor je tod običaj je vsakemu konju župnik ponudil kos blagoslovljenega kruha. Društvo ljubiteljev konj Benedikt, ki ga vodi Simona Kaučič, je vsem udeležencem blagoslova ponudilo topel čaj in kuhano vino.

Foto: Ludvik Kramberger