Štefanov blagoslov konj v Veržeju

Na praznik sv. Štefana so ob cerkvi v Veržeju blagoslavljali konje

Jože Žerdin, sreda, 27. december 2017 ob 18:53
Štefanov blagoslov konj v Veržeju

Štefanov blagoslov konj v Veržeju

Že nekaj let župnija in občina Veržej skupaj z rejci konj s vasi Veržej, Bunčani in Banovci pripravlja ob godu svetega Štefana diakona in mučenca, ki je hkrati tudi zavetnik konj, blagoslov konj. Letošnji Štefanov blagoslov konj je bil v torek, 26. decembra po sveti maši. Osrednji dogodek z blagoslovom je potekal na zelenici med cerkvijo sv. Mihaela in župniščem. Za pestro srečanje konjenikov in ljubiteljev konj so poskrbeli lastniki konj.

Preden se je začel blagoslov konj je Franc Cimerman iz Veržeja z bagerlinom, katerega je vlekla kobila Rebeka, pripeljal župnika župnije Veržej Jožeta Pozderca, ki je opravil blagoslov konjev in poudaril pomen blagoslova konj, kajti sv. Štefan je zavetnik konj in zato se vsako leto k njemu vračajo in pridejo s konji po blagoslov, da bi bili potem celo leto njihovi konji zdravi.

Na blagoslovu se je zbralo lepo število konjev, ki so z blagoslovom doživeli duhovno bogastvo, ki so ga potem ponesli na svoje domove in v hleve. Tudi v tem koncu Prlekije je že vrsto desetletij doma konjereja, kajti tudi sedaj imajo rejci v svojih hlevih še lepo število teh plemenitih živali. Zbranim sta nekaj besed namenila župan občine Veržej Slavko Petovar in predsednik Konjeniškega kluba Ljutomer Janko Slavič z željo, da naj lastniki konj še naprej lepo skrbijo in lepo ravnajo s svojimi konji.

V občini Veržej so še posebej ponosni na družino Sršen, kajti v letu 2017 je njihov dvoletni kasač postal državni prvak, ki veliko vlaga v ta konjeniški šport, saj imajo veselje in čutijo ljubezen do konjev, ob tem pa še namenjajo veliko prostega časa za rejo konjev. Na blagoslovu se je zbralo veliko mladih, kar je pričakovati, da bodo sčasoma vzljubili konje, zato se za tradicijo reje konj v Prlekiji v prihodnje ni za bati, da bi zamrla. Po blagoslovu je sledilo prijetno konjeniško srečanje. Ljudje pa so lahko pobliže spoznali kako prijetne in mirne so te plemenite živali.


Več v Kultura in izobraževanje