»Vino in prijateljstvo« na posestvu Steyer

Ugledno vinogradniško turistično posestvo Steyer gosti razstavo likovnih del nastalih na 2. mednarodni likovni koloniji

Prlekija-on.net, petek, 29. december 2017 ob 18:30
Razstava Vino in prijateljstvo

Razstava Vino in prijateljstvo

Praktično na predvečer novega leta je na posestvu Steyer v Plitvici pri Apačah, potekal poseben družabni dogodek, na katerem se je prepletala likovna in glasbena umetnost, ljubezen, vino, kulinarika, pravzaprav vse, kar človeka naredi srečnega, veselega in zadovoljnega. V navzočnosti številnih umetnikov, prijateljev likovne in glasbene umetnosti ter vrhunskih vin so namreč odprli izjemno razstavo slik, ki so nastale na 2. likovni koloniji "Vino in prijateljstvo", ki je minulo jesen potekala na posestvu Steyer. Kakšnih 30 razstavljenih del, ki jih je takrat ustvarilo 14 likovnih umetnikov, je obiskovalcem odprtja razstave, kakor tudi v posebnem katalogu, predstavil likovni kritik Mario Berdič. Razstavo sta sicer odprla podžupana Maribora in Radencev, Zdravko Luketič in Aleš Kaučič. Ob dobrotah iz Steyerjeve kleti, kjer se je dogajanje z zdravljico in pozdravi tudi začelo, sta celotno prireditev z glasbenimi vložki popestrila odlična mariborska glasbenika, pevka Nilda Luketič in pianist Igor Orešič.

"Po uspešno izpeljani likovni koloniji v letu 2016, smo letos v začetku oktobra z veseljem odprli vrata našega vinogradniško turističnega posestva za 2. mednarodno likovno kolonijo Vino in prijateljstvo-Steyer 2017. Organizacijo in izbor umetnikov je tudi tokrat prevzela Tatjana Mijatović in v našo majhno vas Plitvica, sredi Apaškega polja pripeljala 14 priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške in Anglije. Vse dni je bil z nami tudi likovni kritik Mario Berdič iz Maribora, ki je budno spremljal umetniško ustvarjanje in nam nastala dela s prefinjenim občutkom ubesedil ter jih predstavil tudi širši publiki. Gostiti umetnike in biti neposredna priča njihovem ustvarjanju je za nas prav posebno doživetje. V prostorih kjer ustvarjajo vlada nekakšna čarobna atmosfera, v zraku se meša vonj po barvah in vinu, sliši se smeh in glasba, ki jo je letos iz klavirja izvabljal Igor Orešič, ob tem ni manjkalo niti plesa, tako da so bile vsakdanje skrbi v tistih dneh nekje daleč. Rad bi se zahvalil vsem prisotnim umetnikom za njihov trud in čas, ki nam ga poklonite in s tem bogatite naše življenje. V veselje in čast nam je, da lahko povežemo in plemenitimo dar narave-vino, z vašimi storitvami", je med drugim dejal gostitelj kolonije in razstave Danilo Steyer.

Predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović, ki je tudi pozdravila prisotne, je posebej zahvalila družini Steyer za nudeno gostoljubje v času kolonije in sedaj v času razstave. Ob tem je med drugim izrazila upanje kako se bo zgodba s posesti Steyer nadaljevala tudi v prihodnjih letih, saj likovna kolonija in vse povezano z njo postaja eno osrednjih umetniških dogajanj na tem območju. Poleg druženja umetnikov in njihovega ustvarjanja pa gre tudi za odlično turistično promocijo celotnega območja Gornje Radgone, ter Pomurja in Slovenskih goric. "Na srečo je družini Steyer, kljub številnim poslovnim obveznostim, uspelo tudi letos prirediti II. likovno kolonijo, ki jo označujejo dobra organizacija, izjemno gostoljubje in prijetna, družabna atmosfera, ki privlači številne ustvarjalce, tokrat celo iz daljne Rusije, zahvaljujoč tudi ponovnem sodelovanju Tatjane Mijatović", je med drugim dejal likovni kritik Mario Berdič, ki je podrobno predstavil vsakega izmed nastopajočih umetnikov ter njihova dela ustvarjena na 2. likovni koloniji "Vino in prijateljstvo". Posebej se je zadržal pri kiparju Robertu Juraku in njegovi skulpturi, ki stoji na prostem pred vhodom na posestvo Steyer, in ki ji je avtor prvič namenil krščansko ikonografsko vsebino, četudi je križ ali razpelo lahko nosilec univerzalne simbolike trpljenja ali štirih strani neba ali štirih filozofskih elementov...

Sicer pa vsi obiskovalci Pomurja, ki bi se želeli ustaviti na posesti Steyer lahko, poleg vrhunske kapljice občudujejo tudi v umetninah z 2. mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo-Steyer 2017", katere se je udeležilo 14 bolj ali manj priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške in Anglije (Rusije), in sicer: prof. dr. Matjaž Duh, slikar iz Maribora, Brigita Čas, slikarka iz Slovenj Gradca, Bogdan Čobal, akademski slikar iz Maribora, Svetlana Elantseva Southorn, akademska slikarka iz Anglije, Erna Ferjanič, likovna pedagoginja iz Rogaške Slatine, Robert Jurak, kipar iz Logarovcev, Rado Jerič, akademski slikar iz Pernice, Tatjana Mijatović, slikarka iz Radencev, Igor Orešič, umetnik iz Maribora, Dražen Pavlović, slikar iz Varaždina, Vinko Prislan, slikar iz Radencev, Niko Ribič, slikar iz Maribora, Viktor Šest, akademski slikar iz Maribora, Dana Štrucelj, slikarka iz Gornja Radgone. Kurator umetniškega srečanja je bil likovni kritik Mario Berdič iz Maribora.

Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško - turističnega posestva Steyer, sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije leta 2016, z ambicijo, da bi v bodoče postala vsakoletna prireditev, kar se tudi potrjuje, saj je leto pozneje potekala že drugič in se ne bo prenehala. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, veliko vinogradov, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itd. V velikem poslovnem objektu je na voljo mnogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe...


Več v Kultura in izobraževanje