Planinci in ljubitelji narave v spomin na Trstenjaka

Nad 200 pohodnikov se je trinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do akademikove rojstne hiše v Rodmošcih

Prlekija-on.net, nedelja, 7. januar 2018 ob 11:31
Trstenjakov pohod

Trstenjakov pohod

V spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, akademika, prof. dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, so radgonski planinci iz PD Radgona in TD Majolka, trinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše, in sicer dva dni pred njegovim rojstnim dnevom (8.1.1906), torej v soboto, 6. januarja. Tudi tokratni pohod, posvečen 112-letnici rojstva akademika Trstenjaka, je potekal izpred spominskega obeležja "Nikoli več" v Gornji Radgoni, skupaj pa se ga je udeležilo nad 200 pohodnikov in drugih ljubiteljev narave in zdravja. Vsi skupaj so štartali na približno 15 km dolg pohod, iz Gornje Radgone, ter skozi Črešnjevce, Orehovski Vrh in Zbigovce prišli v Rodmošce, kjer stoji Trstenjakova rojstna hiša in spominska soba. Pohodniki so imeli pravo pomladno vreme z okoli 15 stopinj.

Vsi pa so tudi uživali na kratkem kulturnem programu in spominski slovesnosti ob visoki obletnici Trstenjakovega rojstva. Po prijetnem druženju, malici in zaužitju tekočih okrepčil, so pohodniki zapustili prijetno vasico Rodmošce, kamor se bodo, če ne prej, vrnili vsaj v začetku januarja prihodnje leto. Tokrat so ob rojstni hiši akademika Trstenjaka naraščajniki Planinskega društva Gornja Radgona pripravili krajši kulturni program, še posebej zanimivo je bilo prebrano pismo, ki ga je Trstenjak kot študent poslal svojemu očetu ob njegovem godu. Ob druženju pri Trstenjakovi rojstni hiši je zbrane nagovoril tudi Tonček Mlinarič, predsednik PD Gornja Radgona. Domačini pa so ponudili pohodnikom prigrizke in napitke.

Sicer pa, svetovno znani akademik, duhovnik, antropolog, psiholog, grafolog, strokovnjak za barve, dr. Anton Trstenjak, je bil rojen 8. januarja 1906 v Rodmošcih (umrl je 29. septembra 1996 v Ljubljani in je pokopan na pokopališču v Gornji Radgoni). Zanimivo je, da so tudi tokrat pohodniki, prišli so iz vse Slovenije, na Orehovskem Vrhu, na domačiji Janka Knipliča bili deležni prigrizkov in napitkov, za kar so poskrbeli člani Turističnega društva Majolka. Mimogrede pa bodo jeseni, ob obletnici smrti akademika dr. Antona Trstenjaka, poseben pohod pripravila tudi OŠ Negova, ki nosi ime po omenjenem velikanu, in katero je mimogrede tudi sam obiskoval. Sam pohod je poleg za kurjenje prazničnih čezmernih kalorij, vse udeležence pomemben tudi zaradi spomina na Antona Trstenjaka, ki je bogato zaznamoval slovensko kulturo in duhovno zgodovino. Ob tem je med potjo na pohodu čas za klepet, in prijetno druženje.

»Lahko bi primerjali življenje oseb neizmernemu oceanu, s katerim so povezani vsi posamični valovi. Kakor so valovi z neskončnim oceanom in med seboj povezani, čeprav se tega ne zavedajo, podobno velja za človeške duše. Vsakdo izmed nas je po dobroti povezan z vsemi ljudmi, neodvisno od tega, ali se te povezanosti tudi zaveda ali ne. Strpnost odpira eno najlepših poti do človeka. Če pomeni opazovanje drugih široko cesto od človeka do človeka, potem se obzirnost vije od enega do drugega skrbno in natančno kakor s peskom posute sprehodne stezice v vrtu. Sreča je človekova notranja lastnost, notranje doživetje tiho in skrito pred svetom, sreča ni v velikem dogodku zunaj - ne hodi ven - v tebi prebiva. Sreča je srečanje s samim seboj«, je nekoč zapisal veliki mislec, akademik Anton Trstenjak, in v PD Radgona mu kot kaže sledijo.


Več v Družabno