Tako računsko sodišče kot okoljsko ministrstvo opozarjata na enotne cene vode

Po sredinem sestanku v Ljubljani bo sedmerica županov tudi sporočila, kdaj in kakšne (ob)tožbe, ki so jih javno že napovedali, bodo uperili v vodstvo ljutomerske občine

Dejan Karba, torek, 16. januar 2018 ob 07:545
Zapleta se pri enotnih cenah vode

Zapleta se pri enotnih cenah vode

Po tem, ko je minuli teden koordinatorica C sistema novega pomurskega vodovoda Olga Karba ljutomerskemu občinskemu svetu neuspešno predlagala izstop ljutomerske občine iz sistema osmih občin z enotno predlagano ceno vode, se je obrnila še na računsko sodišče. A tudi tukaj se z županjo prleške prestolnice ne strinjajo in zagovarjajo enotne cene vode.

Glavnina del na okrog petdeset milijonov evrov vredni vodovodni investiciji na desnem bregu Mure, katere levji delež je financiran z evropskimi kohezijskimi sredstvi, je bilo - podobno kot v sistemih A in B – uradno končanih že pred dvema letoma. Takrat so partnerske občine (Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sv. Jurij ob Ščavnici, Križevci, Ljutomer, Razkrižje) v skrbi za pravično porazdelitev skupnih stroškov podpisale tudi sporazum, ki med drugim veleva enotno ceno vode.

Po dveh letih od podpisa je ljutomerska občina z županjo na čelu ugotovila, da je skupna cena vode, ki jo je osmim občinam naračunal skrbnik sistema C, javno podjetje JP Prlekija, prevelika. Ker občinski svetniki niso podprli predloga o izstopu iz že podpisanega sporazuma, ki v primeru samovoljnosti posamezne občine le-tej nalaga tudi poplačilo nastalega finančnega manka (oz. do sprejemanja predloga zaradi nesklepčnosti sploh ni prišlo), je Karbova sama pisala računskemu sodišču in jih v imenu občine pozvala, naj presodi, ali so lahko stroškom omrežnine prišteti tudi splošni stroški, ki to po županjinih besedah nikakor ne bi smeli biti. »Ti stroški zamegljujejo dejanski strošek storitve JP Prlekije in povzročajo višje davke,« zatrjuje vodstvo ljutomerske občine, ki ga je računsko sodišče pozvalo, naj, če želi njihovo mnenje »izključno za tolmačenje uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja«, svojo prošnjo dopolni z mnenjem ministrstva za okolje in prostor, ki bi ga Karbova lahko pridobila že predhodno.

Na naše vprašanje, ali občina razpolaga z mnenjem okoljskega ministrstva in predvsem kakšno je, nam iz občine niso odgovorili. So pa sporočili, da bodo takoj, ko jim odgovori računsko sodišče, o tem obvestili javnost.

Na računskem sodišču pojasnjujejo, da so pomurski vodovod za vseh 27 občin Pomurja revidirali že julija leta 2016, v takratnem mnenju pa je Računsko sodišče okoljskemu ministrstvu sporočilo, »da naj občine v primeru skupnih sistemov oskrbe s pitno vodo in enotne cene določijo tudi enotno ceno oz. delijo prihodke in financirajo delovanje skupnega sistema ali posameznih delov sistema«.

Župani sedmih občin, ki so od ljutomerske do včerajšnjega datuma zahtevale, naj naposled pristane na skupne cene vode, bodo jutri zaradi soliranja ljutomerske županje in koordinatorice C sistema Olge Karba skupaj z direktorjem JP Prlekija Davorinom Kurbosom sestankovali v Ljubljani pri okoljski ministrici Ireni Majcen, ki po naših informacijah prav tako odločno zagovarja enotne cene. Po tem sestanku bo sedmerica županov tudi sporočila, kdaj in kakšne (ob)tožbe, ki so jih javno že napovedali, bodo uperili v vodstvo ljutomerske občine.


Več v Politika