Utajili naj bi za kar 60 milijonov evrov davka

Znan prleški podjetnik in rejec konj kasačev, Marko Slavič, naj bi bil s svojim podjetjem vpleten v manipulacije z obračunom davka pri uvozu in izvozu blaga

Prlekija-on.net, torek, 23. januar 2018 ob 13:1510
Kriminalistična preiskava v Ključarovcih

Kriminalistična preiskava v Ključarovcih

Kot smo že poročali, so kriminalisti v torek opravlili hišne preiskave na treh lokacijah, v Ključarovcih na sedežih kmetijsko-trgovske družbe MS Ključarovci in posredniške družbe Agrinspe ter v trgovinah v Gančanih in na Tišini, kjer so po neuradnih informacijah preiskovali sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Znan prleški podjetnik in rejec konj kasačev, Marko Slavič, naj bi bil namreč s svojim podjetjem vpleten v manipulacije z obračunom davka pri uvozu in izvozu blaga.

V hišnih preiskavah so iskali predvsem dokumente, ki bi jih lahko uporabili kot dokaz v predkazenskem postopku.

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, je zaenkrat o preiskavi lahko povedala le naslednje: "Slovenska policija na območju policijskih uprav Murska Sobota, Novo mesto, Koper in Ljubljana ter ob sodelovanju s tujimi varnostnimi organi in ob koordinaciji Eurojusta in Europola izvaja obsežne operativne aktivnosti v povezavi s sumi gospodarskih kaznivih dejanj. Ostalih podrobnosti zaenkrat zaradi operativnih razlogov ne moremo posredovati."

134 hišnih preiskav
Kot poroča Dnevnik, sta evropski policijski portal Europol in evropski portal za pravosodno sodelovanje Eurojust v sodelovanju s policijami iz več evropskih držav, več mesecev sledila kriminalni združbi, katere del je domnevno tudi Slavič, ter se tako v torek odločili doslej ugotovljeno preveriti s številnimi hišnimi preiskavami. Odvilo naj bi se jih 134. Naši kriminalisti naj bi z akcijo bili več kot zadovoljni, ugotovljen znesek utajenega davka pa naj bi se iz prvotno ugotovljenih dobrih 50, celo dvignil na skoraj 60 milijonov evrov, kar naj bi bila posledica predvsem manipulacije z obračunom davka pri uvozu in izvozu soje. Neuradno naj bi se Slavič pri utajah davka posluževal predvsem fiktivnih poslov, mešetaril naj bi tudi z zemljišči.

V poslovnih prostorih v Ključarovcih, prostorih trgovin na Tišini in v Gančanih ter v prostorih z njegovim Agrinspe-jem povezanih družb v Novem mestu, Ljubljani in Kopru naj bi kriminalisti našli precej gradiva, ki jih bo usmerjalo pri nadaljnji preiskavi.

Nekaj več podrobnosti o preiskavi je v sredo povedal vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, Bojan Rous.


Več v Črna kronika