Pravi mali naravni čudež se je zgodil na vrtu pisateljice kuharskih knjig

Pri Mariji rastejo zimski romanesci-križanci brokolija in cvetače

Prlekija-on.net, petek, 26. januar 2018 ob 18:42
Marija Fras in njen romanesco

Marija Fras in njen romanesco

Nekoliko spremenjena klima, predvsem bolj kot ne topli decembrski in januarski dnevi, so tudi to zimo postregli s številnimi naravnimi čudeži. In dokler nenavadno cvetenje pomladnih cvetic, kot so zvončki, trobentice, vijolice..., ter tudi nekaterih sadnih dreves, ob teh toplih dnevih niti ne preseneča preveč, pa je pravi mali čudež odkrila znana pomurska pedagoginja in pisateljica kuharskih knjig, upokojenka Marija Fras. Na svojem vrtu, ki ga z možem Marjanom vzorno ureja, saj najraje pripravlja jedi z domačo zelenjavo in vrtninami, je v teh zadnjih januarskih dneh odkrila romanesce, križance med brokolijem in cvetačo. Nič čudnega ne bi bilo, če omenjena vrtnina, ki se na vrt presaja konec maja in junija, ter dozori konec septembra in oktobra, ne bi dozorela "sredi zime". Omenjeno vrtnino Marija že nekaj let rada vzgaja, saj je zelo okusna, vsestransko koristna, in polna različnih vitaminov ter mineralov, toda nikoli si ne bi mislila, da bo svežo omenjeno zelenjavo s svojega vrta pripravljala v mesecu januarju.

"Pred leti sem si sama delala flance – sadike, in sem jeseni običajno imela dober rod. Lani sem sadike kupila in potem jeseni ni bilo kaj dosti pridelka. Kljub temu smo korenine pustili na vrtu, v torek, 23. januarja pa sem malo šla na vrt pogledat, ali se lahko že kaj dela. Bila sem zelo presenečena, ko sem zagledala bujno listje, v notranjosti pa lepe glave romanesce. Številne so sicer nekoliko manjše rasti, a največja, katero sem vrezala je tehtala kar 1,3 kilograma. Torej lahko več dni pripravljam jed iz te vrtnine, kajti vsestransko je koristna in lahko delamo juhe, rižote, solate, kot prilogo ko jo popečemo in posipamo z drobtinami, pravzaprav romanesco lahko pripravljamo na nešteto načinov in vedno je odlična", nam je povedala Marija Fras, ki je mimogrede v minulih letih napisala veliko kuharskih knjig, ki so bile prave uspešnice. To predvsem velja za knjige z naslovi: Jedi naših babic; Prleška kuhinja; Sadje v prehrani; Dobra domača kosila; Zelenjava v prehrani; Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni; Med v prehrani; Jedi na žlico; Kulinarične dobrote Prekmurja, Prlekije in Porabja...

Romanesco je sicer čudežna zelenjava, ki spada v družino križnic in je križanec med brokolijem in cvetačo. Ima blažji in nekoliko sladkast okus, zato ga hitro vzljubijo tudi otroci, in je bogat vir vitaminov in mineralov. Romanesco brokoli so vzgojili v 16. stoletju na vrtovih v Rimu, od koder izvira njegovo ime romanesco (Rim, Roma). Danes sta največja svetovna proizvajalca romanesca Kitajska in Indija, v Evropi pa ga največ pridelajo v Franciji, Italiji in Nemčiji. Njegova oblika spominja na cvetačo, je nenavadne koničaste oblike, žvepleno zelene barve in prijetnega sladkastega okusa. Je lahka dietna hrana in vsebuje še več antioksidantov kot brokoli. Romanesco brokoli ali romanesco cvetača preprečuje razvoj raka, pomaga pri slabokrvnosti in zmanjšuje nastanek bolezni srce in ožilja…Ta križanec med brokolijem in cvetačo naj bi bil bolj podoben slednji. Ima pa okus, ki je sicer podoben cvetači, a je malo močnejši, malo bolj sladkast, zato ga imajo denimo otroci velikokrat raje. Pa tudi zaradi tega, ker bolj zanimivo izgleda. Mnogi so se že šalili, da je videti kot nekaj, kar bi na naših vrtovih med normalno zelenjavo zasadili vesoljci. Vsekakor ga je mogoče uporabiti v vsakem receptu, ki vsebuje brokoli ali cvetačo. Prednosti za zdravje so podobne. Ima pa eno posebnost – bil naj bi primernejši, če imate občutljivejši želodec. Je zelo lahko prebavljiv, so prepričani strokovnjaki.

Ta križanec je kot cvetača in brokoli bogat s koristnimi hranili. Vsebuje vitamine C, A in K, omega-3 maščobne kisline, vlaknine ter železo, mangan in cink. Varuje oči, krepi imunski sistem, srce in ožilje ter dihala. Dober je za kosti in mišice, razstruplja kri ter deluje blagodejno na živčevje. Vlaknine seveda izboljšujejo prebavo. Snov kaempferol, ki jo ravno tako vsebuje, pa celo preprečuje nastanek rakavih celic ter uničuje obstoječe. V več študijah so odkrili, da je to zelenjava, ki jo je dobrodejno uživati pri raku mehurja, prsi, črevesja, prostate in jajčnikov.

Vsekakor pa je koristno uživati čim več različnih vrst zelenjave in to je ena, ki jo vsekakor kaže poskusiti, če imamo priložnost.

Marija Fras, ki to pogosto koristi, sicer pravi, da se načini priprave hrane neprestano spreminjajo, različni so od vasi do vasi, celo od gospodinje do gospodinje. Veseli jo, da vedno več gospodinj in kuharic, uporablja žitne proizvode, stročnice, zelenjavo in sadje, žalosti pa, da je še vedno preveč uporabe živalskih maščob in prekajene svinjine. Sama vedno želi poudariti pomen zelenjave in sadja pa redkih, a kvalitetnih živil, kot so pira, najrazličnejše kaše, soja ipd. Ob tem Marija v svojih kuharskih knjigah upošteva pričakovanja tudi manj izkušenih gospodinj, da hrano pripravijo v čim krajšem času. Predvsem pa Marija Fras opozarja na pomen zdrave prehrane kot izjemno pomembne sestavine kvalitetnega življenja. Sploh pa uživanje hrane, ki jo pripravimo doma, iz domačih in povsem naravnih živil, predstavlja dobro, zdravo prehrano. Predlaga, da pomladi stopimo na vrt in si pridelamo zelenjavo kar sami, saj je dosti boljša kor tista, ki se pelje od daleč, celo z drugih celin. Izbrani recepti za jedi, opisani v njenih knjigah, so primer dobre in zdrave prehrane. Res je, da so gospodinje nekoč kuhale brezmesne jedi iz tistega kar so pridelale na polju ali vrtu, toda že takrat so vedele, da je to zdrava in kakovostna hrana, čemur se danes nagibamo skorajda vsi. Ob tem, pot pravi, so jedli veliko ajde, in je bilo veliko otrok, saj je ajda naravni afrodiziak.

Romanesco, glaziran s sokom limone
Sestavine: 1 romanesco, 2 žlici olivnega olja, 50 g naribanega parmezana, sok polovice limone, naribana limonina lupina, 1 žlica vode, 1/2 žlice rjavega sladkorja, svež poper in sol.

Priprava: Na olivnem olju nekaj minut pecite romanesco. Dodajte vodo, sladkor, limonin sok in naribano limonino lupino. Pokrije in pustite nekaj minut, da se vse skupaj malo pokuha. Na koncu dodajte sol in poper po želji. Posujte s parmezanom in dober tek!


Več v Narava