Na Polenšaku ohranjajo tradicijo smučarskih skokov

Tukaj so na smučeh skakali že v 70. letih prejšnjega stoletja, v soboto pa pripravljajo že 18. tekmovanje

Prlekija-on.net, torek, 6. februar 2018 ob 20:01
Smučarski skoki na Polenšaku

Smučarski skoki na Polenšaku

Smučarski skoki imajo na Polenšaku že dolgo tradicijo, saj sta ugodna gričevnata lega na obrobju Slovenskih goric in obilica snega pripomogla, da so ljudje tukaj skakali na smučeh že v 70. letih prejšnjega stoletja. V tistem času je bila najbolj skakalno obiskana t.i. "Kmetova graba" na Polenšaku, kjer se odvijajo tekme v smučarskih skokih še danes.

Leta 2000 se je v Športnem društvu Polenšak, katerega predsednik je Danijel Rus, ustanovila smučarsko-skakalna sekcija, ki jo vodi David Kvar. Skakalnica v Kmetovi grabi je v času delovanja sekcije na novo zaživela, prvič je bila tudi "uradno" organizirana tekma v smučarskih skokih na prenovljeni skakalnici. Na novo sta bili narejeni odskočna miza ter zaletna rampa.

Skakalnica leži na pobočju za stanovanjsko hišo Polenšak 24, ki se nahaja ob prvem križišču pri vstopu v vas Polenšak iz smeri Hlaponcev. Po poljski cesti je dostopna tudi iz spodnje strani, s ceste proti Bratislavcem. Velikost skakalnice je 25 metrov, prav toliko znaša tudi rekord, ki ga je postavil Boštjan Matjašič. Kot nam je ob tem povedal David Kvar, imajo letos v društvu namen skakalnico tudi prenoviti ter povečati na velikost 35 metrov.

Letos že 18. tekmovanje
Tekem v smučarskih skokih na Polenšaku se iz leta v leto udeleži vedno več skakalcev, ki prihajajo iz vseh koncev Slovenije, prav tako tekme pritegnejo vedno več gledalcev. Letos pripravljajo že 18. tovrstno tekmovanje, ki bo v soboto, 10. februarja.

Tudi letos pričakujejo preko dvajset tekmovalcev, ponavadi pa izvedejo poskusno serijo ter tri tekmovalne serije, če je tekmovalcev več pa sta dve tekmovalni seriji. Tekmuje se z alpskimi smučmi in na lastno odgovornost, obvezna je čelada. Letos se bo tekmovanje pričelo ob 13. uri, trening bo potekal od 12. do 12.30, v kolikor bodo razmere to dopuščale. Prijava za tekmovalce znaša 10 evrov na dan dogodka, v kar je všteta štartnina in topel obrok. Trije najboljši prejmejo tudi pokale.

Organizatorji se trenutno zelo trudijo, mladi zanesenjaki iz društva sneg vozijo iz vseh koncev na skakalnico, saj je njihov cilj izpeljati vsaj eno tekmo v letu, načrtovani pa imajo vsaj dve. Trenutno je snega dovolj, saj je na progi slabega pol metra snega, tudi vremenska napoved je zaenkrat ugodna, napovedan je tudi sneg še pred koncem tedna. Organizatorji tako vabijo vse ljubitelje skokov, ki jih v Prlekiji ne manjka, da se udeležijo ali si ogledajo to zanimivo tekmovanje, ki ima na tem območju že dolgo tradicijo.



Več v Šport