V Ljutomeru potekal medobčinski otroški parlament

Tema je bila Šolstvo in šolski sistem

Prlekija-on.net, četrtek, 15. februar 2018 ob 19:54
Medobčinski otroški parlament

Medobčinski otroški parlament

V ponedeljek, 12. 2. 2018 je v sejni sobi občine Ljutomer potekal medobčinski otroški parlament na 28. temo: ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEM. V okviru te teme so razmišljali tudi o 4 podtemah:
Odnosi v šoli
Učne vsebine
Metode in načini poučevanja
Šola za življenje.

Sedemnajst mladih delegatov in delegatk iz sedmih osnovnih šol UE Ljutomer se je že dopoldne zbralo na OŠ Stročja vas, kjer so razpravljali o letošnji temi, obenem pa so razmišljali o dveh iztočnicah, ki so osnova za pripravo strateškega dokumenta s področja otrok in otrokovih pravic Program za otroke
- Sodelovanje otrok in
- Otroci v digitalnem okolju.

V nadaljevanju so podali razmišljanja o letošnji temi in oblikovali zaključke po skupinah. Na zasedanju v Ljutomeru je vsaka šola predstavila delo na šolski ravni, izvolili pa so tudi dva predstavnika, ki bosta vrstnike zastopala na regijskem otroškem parlamentu in kasneje v Ljubljani. Največ glasov izmed petih kandidatov sta dobila Jure Šimonka iz OŠ Janeza Kuharja Razkrižje in Benja Šmauc iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

Mladim so prisluhnili mentorji in mentorice ter ravnateljice, posebna gostja je bila predstojnica ZRSŠ OE Murska Sobota, ga. Irena Kumer, ki je mladim predstavila vidik stroke. Posebni gostje so bili tudi devetošolci podružnične šole Cvetko Golar. Celotno srečanje pa je z zanimanjem spremljal g. Janko Špindler, podžupan Občine Ljutomer.

Mladi so predstavili delo ter nato drug drugemu v smislu kritičnega prijateljevanja zastavljali vprašanja oz. podajali mnenja na slišano. Letošnja tema ima to posebnost, da bo za aktivno delo aktualna dve leti: v letošnjem letu so mladi podajali ideje in predloge, naslednje leto pa se že pričakujejo neposredne »akcije«.
                                                                                 
Koordinatorica Mateja L. Polanič


Več v Kultura in izobraževanje