Maja Gal Štromar: Ženska drugje

V ljutomerski poročni dvorani so številnim obiskovalcem predstavili najnovejši roman Maje Gal Štromar, Ženska drugje

Prlekija-on.net, četrtek, 8. marec 2018 ob 08:40
Maja Gal Štromar

Maja Gal Štromar

V organizaciji Območne izpostave JSKD Ljutomer in Splošne knjižnice Ljutomer, je v ljutomerski poročni dvorani »zadišalo« po literaturi. Številnim obiskovalcem so predstavili najnovejši roman Maje Gal Štromar, Ženska drugje. Za glasbene vložke je poskrbela Mojca Prejac z avtorsko glasbo.

Roman govori o treh različnih ženskah: Slovenki Marjuti, Nemki Ute in Latvijki Gundegi. Njihove zgodbe povezuje kulinarika, ki je v vse pripovedi vpeljana skozi bogato in razvejano metaforiko, da roman dobesedno »zadiši«, vse tri pa so tudi popotnice po notranjih ali zunanjih evropskih zemljevidih v iskanju razrešitve osebnih težav, pa tudi še odprtih ran polpretekle zgodovine.

Mira Rebernik Žižek je vodila pogovor z avtorico Majo Gal Štromar, vsestransko umetnico: igralko, pesnico, pisateljico, prevajalko, gledališko pedagoginjo, dramatičarko, profesorico retorike, scenaristko, moderatorko, režiserko…, ki pravi: »Beseda je rdeča nit mojega ustvarjanja, le v različnih agregatnih stanjih je.« V gledališču je odigrala več kot 33 vlog, posnela več kot 27 filmov, Ženska drugje je njena trinajsta knjiga.

Maja Gal Štromar je rojena v Novem mestu, kjer je pri založbi Goga izšel tudi njen zadnji roman. Ima se za Primorko, Istranko, živi v Ljubljani, 15 let že dela kot svobodna umetnica. Roman je pisala več let, tudi med bivanjem v Latviji, dokončala ga je v Parizu. Posebnost romana je devet kuharskih receptov (vsaki od žensk pripadajo po trije), ki jih najdemo v knjigi. »Vsi imajo zanimive naslove, ki te nehote popeljejo v odnos moški – ženska,« je pripomnila Rebernikova in zanimivo druženje zaključila z besedami: »Naj ne bo zaman noben korak, nobena sled, poljub, objem. Naj ne bo zaman dotik, ki prinaša radost in mir. Naj bodo naše poti jasne in odločne. Naj ljubezen vodi naše misli in besede. Drage ženske, prijetno praznovanje dneva žena v objemu moške energije!«

Foto in video: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje